Espoon peruskoululaiset saavat käyttöönsä sovelluksen, josta saa apua netin ikäviin tilanteisiin.
Some on nyt se piilo, ja somekiusaaminen on jäänyt kouluympäristössä pimentoon, sanoo Espoon opetuksen kehittämisen päällikkö Asko Lippo.
Tästä syystä kaikki Espoon noin 35 000 peruskoululaista ovat saamassa käyttöönsä sovelluksen, jonka kautta voi hakea apua somekiusaamiseen ja häirintään. Koulut tiedottavat lähiaikoina asiasta oppilaita ja heidän huoltajiaan.
– Pyrimme varmistamaan oppimisympäristön turvallisuuden ja oppilaiden hyvinvoinnin. Mitä ikinä sattuukin, lapset ja opettajat saavat nyt tukea. Tämän käyttöönotto myös ennaltaehkäisee mahdollista kiusaamista, Lippo uskoo.
Palvelun tuottaa Someturva, jonka sovelluksen avulla koululaisten apuna ovat someen erikoistuneet juristit, sosiaalipsykologit ja psykologi.
– Tällä hetkellä eniten ongelmia aiheuttaa Snapchat. Sisältöjä levitellään matalalla kynnyksellä myös Tiktokissa, Instagramissa ja Whatsappissa, kertoo Someturva-yhtiön toimitusjohtaja ja sosiaalisen median tutkija Suvi Uski.
– Kun nyt kiusaamisen yhteydessä esimerkiksi tönitään, joku saattaa kuvata ja yleisönä on helposti koko Skandinavia.
Jaettu materiaali jää usein ikuisesti kiertämään. Apua palvelusta on hakenut myös henkilöitä, joita koskevia kiusaamisvideoita kiertää edelleen, vaikka tilanteista on kulunut jo yli kymmenen vuotta, Uski kertoo.
Tyttöjen kokema seksuaalinen häirintä ja väkivalta ovat lisääntyneet viime vuosina, käy ilmi Espoon kouluterveyskyselyistä. Jo puolet tytöistä kertoo kokeneensa häiritsevää seksuaalista ahdistelua tai ehdottelua. Julkisten tilojen lisäksi ahdistelua koetaan puhelimessa ja somessa.
Kolme neljäsosaa alaikäisistä ei kuitenkaan kerro aikuiselle verkossa kokemastaan seksuaalisesta ahdistelusta, Uski sanoo.
– Apua voi hakea nimettömästi, jos vaikkapa alastonkuvat leviävät, ja tilanne koetaan liian noloksi.
– Me autamme siinä miten materiaalia voi yrittää saada pois verkosta ja voimme laatia kirjeen vanhemmille, mitä asiassa kannattaa tehdä ja mitä ei. Nuori voi näyttää kirjeen luotettavalle aikuiselle, jos ei itse uskalla kertoa asiasta.

Uudenlaisen palvelun kautta lapsille ja nuorille annetaan tukea kiusaamis- tai häirintätilanteen kohtaamiseen ja tietoja häirintää kohdanneen oikeuksista. Lapsia voidaan myös ohjeistaa muuttamaan sometilien asetuksia turvallisemmiksi muun muassa paikantamisen estolla ja yksityisyysasetuksilla.
Lisäksi yhteyttä ottanut saa tiedon siitä, näyttäisikö tapaus täyttävän rikoksen tunnusmerkistön ja mistä saa jatkoapua.
– Joidenkin verkkorikosten selvittäminen voi viedä vuosia. Meidän tehtävämme on ohjata nuori lisäavun piiriin, Uski kertoo.
Palvelu on jo käytössä muun muassa Vantaan, Turun ja Tampereen kouluissa.
Uski kertoo, että noin puolet heille tulleista tapauksista täyttää heidän asiantuntijoidensa mukaan rikoksen tunnusmerkistön, ja näistä noin kolmasosassa kyseessä on kunnianloukkaus, kolmasosassa lapseen kohdistuva seksuaalirikos ja kolmasosassa muita rikosnimikkeitä, kuten yksityiselämää loukkaavan tiedon levittäminen.
Someturva-palvelu tuo myös opettajille työkaluja kiusaamista kokevien oppilaiden auttamiseen. Myös opettajat saattavat itse tarvita apua. Uski kertoo korona-ajan laittaneen yhä useamman opettajan tulilinjalle.
– Pyrimme rauhoittamaan tilanteita, se on osaamisemme ydintä.