Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sateenkaarivihkimisistä kiistoja Espoossa – aikoja voi nyt varata kahteen kirkkoon

Samaa sukupuolta olevat parit voivat nyt varata vihkitilaisuuden tai avioliiton siunaamisen kahteen kirkkoon ja kahteen muuhun toimitilaan Espoossa.

Kirkoista sateenkaaripareja voidaan vihkiä Espoon tuomiokirkossa ja Tapiolan kirkossa. Lisäksi vihkimisiä ja avioliiton siunaamisia voidaan toimittaa Tapiolan seurakunnan ja Espoon ruotsinkielisen seurakunnan muissa kirkkotiloissa eli Otaniemen kappelissa sekä ruotsinkielisen seurakunnan toimitilassa Olarin kirkon yhteydessä.

Tilavaraus tehdään Espoon seurakuntien palvelukeskukseen.

Tapiolan seurakunta ja Espoon ruotsinkielinen seurakunta ovat ensimmäiset Espoossa, joissa sateenkaariparien vihkiminen ja avioliittoon siunaus saadaan voimaan.

Yhteensä viiden Espoon seurakunnan seurakuntaneuvostot ovat käsitelleet kirkkotilojen käyttöä sateenkaarivihkimisissä kevään ja kesän aikana. Neljässä seurakunnassa asiasta on tehty myönteinen päätös ja näistä neljästä päätös on nyt saatu voimaan Tapiolassa ja Espoon ruotsinkielisessä seurakunnassa.

Tapiolan seurakunnassa päätöksestä on valitettu hallinto-oikeuteen, mutta seurakunnassa on päätetty toimia seurakuntaneuvoston päätöksen mukaisesti, ellei hallinto-oikeus aikanaan päätä muuta.

Leppävaaran seurakuntaneuvosto päätti 30. elokuuta kokouksessaan avata kirkkotilat äänin 11–6. Päätös ei ole vielä lainvoimainen.

Tuomiokirkkoseurakunnan toukokuisesta myönteisestä päätöksestä on valitettu hallinto-oikeuteen, minkä vuoksi päätöstä ei ole laitettu täytäntöön. Espoon tuomiokirkko on sekä tuomiokirkkoseurakunnan että Espoon ruotsinkielisen seurakunnan kirkko, joten sateenkaaripareja voidaan vihkiä siellä, vaikka tuomiokirkkoseurakunnassa päätös ei vielä ole voimassa.

Espoonlahden seurakunnassa seurakuntalaisten aloite tilojen avaamisesta puolestaan kaatui äänestyksessä kesäkuun kokouksessa.

Olarin seurakunnassa asia ei ole ollut käsittelyssä.

Asia jakaa seurakuntien päättäjiä ja kaikissa seurakunnissa päätös syntyi äänestyksen jälkeen. Seurakuntaneuvostot eivät voi päättää kirkon avioliittokäsityksestä, mutta niillä on yhdessä kirkkoherran kanssa oikeus päättää siitä, mihin kirkkoja käytetään.

Tilojen avaamista koskeva päätös perustuu tähän.

Seurakuntaneuvostojen jäsenet ovat seurakunnan jäseniä, jotka valitaan vaaleilla neljän vuoden välein. Tämän syksyn seurakuntavaaleissa valitaan edustajat vaalikaudelle 2023–2026. Äänioikeus on kaikilla 16 vuotta täyttäneillä seurakunnan jäsenillä.

Seurakuntien ehdokasasettelu päättyy 15. syyskuuta. Ennakkoäänestys on 8.–12. marraskuuta ja varsinainen vaalipäivä 20. marraskuuta.

Lue myös:

Espoon ensimmäinen sateenkaarimessu kuullaan kahdella kielellä, tavoitteena pitää säännöllisesti