Janne pohtii joutuuko tinkimään lääkkeistä. Jani ostaa kaupasta kaikkein halvinta.
Joutuu varmaan karsimaan lääkkeistä, arvioi Janne, 48, tilannetta, jossa sähkölasku kasvaa rajusti.
Jannen vieressä istuva Jani, 49, vahvistaa, että inflaatio näkyy jo elämässä monin tavoin.
– Se vaikuttaa todella paljon. Kaikista halvinta pitää ostaa. Halvinta makkaraa, joka maksaa joka päivä viisi senttiä enemmän, Jani sanoo.
Esimerkiksi kala on jäänyt ruokavaliosta pois, myöskään fileitä ei tule ostettua. Eri tuotteet tulee hankittua eri kaupoista sen perusteella, mistä ne löytyvät halvimmalla. Kilohintoja seurataan tarkasti.
Samaa kuulee myös ystäviltä. Jokainen on sanonut joutuneensa karsimaan jostain.
– Tilanne harmittaa, mutta minulle menee kuitenkin hyvin. On esimerkiksi julkisen liikenteen kuukausilippu, Jani kertoo
Huolettavaako povattu sähkön hinnannousu? Totta kai, miehet vastaavat.
– Se on takaraivossa koko ajan.
Hintojen nousut osuvat voimakkaimmin ihmisiin, joilla on ollut jo muutenkin taloudellisesti tiukkaa, todetaan Helsingin seurakuntayhtymän diakoniatyössä.
– Ruoanjakeluissa jonot ovat olleet läpi kesän pitkiä. Kaikki ruoka mikä tulee myös menee. Esimerkiksi Tapulikaupungin ruoka-avun jonossa on ollut noin 70–80 ihmistä koko kesän ajan, kertoo Malmin seurakunnan diakoniatyöntekijä Anna Hiekkataipale.
Inflaatio on vaikuttanut myös ruoka-apuun.
– Kun ruoan hinta kallistuu, kauppiaat pitävät pienempiä varastoja ja punalaputettuja tuotteita ostetaan enemmän. Meille tulee vähemmän ruokaa jaettavaksi.

Kelasta kerrotaan, ettei inflaatio ole ainakaan vielä näkynyt toimeentulotuen hakemusten tai saajien määrässä. Taustalla on erityisesti hyvä työllisyystilanne.
Tänä kesänä perustoimeentulotuen saajia on ollut vähemmän kuin aiempina kesäkuukausina sen jälkeen, kun tuki siirtyi Kelalle vuonna 2017. Keväällä 2020 perustoimeentulon käyttö kävi puolestaan 2000-luvun huipussa.
– Määrät ovat viime vuoden tasolla tai sen alle. Inflaatio toki näkyy toimeentulotuen saajien ja muiden pienituloisten kukkarossa: sama raha ei riitä, kuvailee tutkimuspäällikkö Signe Jauhiainen Kelasta.
Perustoimeentulotuen määrää nostettiin inflaation takia elokuun alussa 3,5 prosenttia. Inflaatio on kuitenkin noin 7,8 prosentissa ja joidenkin tuotteiden hinnat ovat nousseet selvästi enemmän.
– Todellisuudessa korotus on vain muutamia kymppejä. Kyllä se varmaan yksittäiselle ihmiselle voi olla riittävä, mutta jos on esimerkiksi velkataustaa, kuvio monimutkaistuu heti, Hiekkataipale sanoo.

Mistä ihmiset ovat joutuneet hintojen nousun takia luopumaan? Hiekkataipale pitää todennäköisenä, ettei ihmisillä ole hirveästi mistä karsia.
– Kun on tilanteessa, jossa joutuu hakemaan apua, niin luopumista on ehditty tehdä jo monesta asiasta. Etenkin palveluista ja liikkumisesta. Ei ole varaa esimerkiksi ostaa bussilippua.
Mitä Hiekkataipaleen mielestä nyt pitäisi tehdä?
– Olemme pitäneet tärkeänä sitä, että keskustelupöytiin saataisiin myös viestiä kentältä. Että niissä pöydissä, missä päätöksiä tehdään, olisi yhteys ihmisiin, jotka elävät joka päivä tässä tilanteessa.