Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Arkinen Pirkka-tuote yllätti testissä: Peittosi huippuravintoloiden suosikin – "Hyvä ja luonteikas maku"

Pirkka peittosi Michelin-ravintoloiden suosikin perunoiden sokkotestissä.

Perunalajikkeita löytyy vaikka millä mitalla, ja parisen vuotta on kohistu suomalaiskeksinnöstä nimeltä ”Frex”.

Kallion Uudet Martat ry:n puheenjohtaja Thomas Hakala, 28, ja varapuheenjohtaja Laura Niemi, 35, testasivat kuusi erilaista perunalajiketta.

Perunat höyrytetään induktioliedellä Alppilassa asukastalo Hannassa. Testi toteutetaan sokkona, joten testaajat eivät tiedä, mitä lajikkeita on tarjolla. Kuudesta lajikkeesta valtaosa on uutta perunaa.

Testi tehtiin Länsiväylän sisarlehden Helsingin Uutisten pyynnöstä.

Ensimmäinen testissä on pussitettu Pirkka-varhaisperuna.

– Ei tämä nyt ole tajunnan räjäyttävä makukokemus, mutta se kuitenkin lohkeaa hyvällä tavalla. Voimakas, perunainen maku tässä kyllä on. Aika makea yleisperuna, Hakala luonnehtii.

– Hyvä ja luonteikas maku, suutuntuma ei ole liisterimäinen. Tästä saisi hyvän perunasalaatin, tai sitten tätä voisi syödä lohifileen ja salaatin kanssa, sanoo Niemi.

Pisteet 7/10.

Toisena on siikli.

– No tässä on kyllä jauhoinen suutuntuma, Perunassa näkyy ikään kuin muusinhippuja, Hakala arvioi.

Laura Niemen mielestä kakkosperuna on tunkkainen ja yhdentekevän makuinen.

– Perunassa on rupia, ja ne kyllä laskevat pistemäärää. Ihan kuin söisi kouluperunaa. Tämä voisi sopia muusiperunaksi, Niemi pohtii.

Pisteet 4/10.

Kolmas lajike on Laitilan suomalainen kesäperuna.

Hakala arvioi makua maanläheiseksi. Tästä saisi hänen mielestä hyviä lohkoperunoita.

– Väri muistuttaa hauskasti ranskanperunaa.

Myös Niemi arvostaa makua.

– Tässä on kyllä tavallista parempi maku. Kiinteä, hyvin lohkeava peruna, jossa maistuu mukavasti tärkkelys. Sopisi juhlaperunaksi vaikka maalaishäihin työväentalolla, Niemi naurahtaa.

Pisteet 8/10.

Neljäs testissä on Ahvenanmaan Eckeröstä peräisin oleva Jussi-luomuperuna. Se ei kirvoita ylistystä.

– Onpas multainen ja jotenkin kitkerä maku. Tämä on varmaankin kasvanut aika ravinneköyhässä maassa, Hakala miettii.

– Sopisi ehkä uuniperunaksi, mutta ei ole mitenkään minun lempparini. Valju ja eltaantunut maku, Niemi sanoo.

Pisteet 2,5/10.

Viitoslajike on testin erikoisin. Kyseessä on kuuluisa Frex Annabella, josta on kohistu niin Suomessa kuin maailmallakin. Frexistä on povattu hittiä Keski-Euroopassa ja etenkin Belgian Michelin-ravintoloissa.

Frexin viljely tapahtuu tarkkojen sääntöjen mukaan, eikä mikä maaperä tahansa sovi sen kasvatukseen: fosforilannoitteen määrä pyritään pitämään ympäristösyistä mahdollisimman pienenä.

Testiryhmä ei kuitenkaan ole vakuuttunut Frexin ylivoimasta.

– Hieman rupinen ja vihertävän näköinen. Maku on omituisen limainen ja liisterinen. Tämä menee arkiperunana, mutta ei tässä ole sellaista makean perunan makua, jota minä arvostaisin, Hakala kuvaa.

– Metallinen ja pistävä maku. Tämä kävisi keitettynä hyvin lasten ekologiseksi ja turvalliseksi askarteluliimaksi, Niemi naurahtaa.

Pisteet 3/10.

Viimeiseksi testattu on irtomyynnissä oleva Colomba-kesäperuna.

– Yllättävän kiinteä koostumus, mutta kuori vihertää. Puoli pistettä lisää siitä, ettei kuori ole rupinen, Hakala armahtaa.

– Näyttää kelvolliselta, mutta maku on aika heikko. Tosi perusperuna. Kuoressa outo maku, joten tätä pitäisi maustaa vahvasti, Niemi arvioi.

Pisteet 3/10.

Voittajaksi nousee pussissa myytävä Laitilan kesäperuna ja kakkoseksi kipuaa Pirkan pesty varhaisperuna.

– Erot perunoiden välillä ovat yllättävän suuria. Ei siis ole lainkaan sama, millaisia perunoita valitsee. Eikä korkea hinta ole suinkaan laadun tae, Laura Niemi ja Thomas Hakala summaavat perunatestin tulokset.