Korona, energiakriisi ja työvoimapula sulkee nyt kahviloita Espoossa.
Voimakkaasti laajentunut kahvila Pupusaari sulki tällä ja viime viikolla kaikki neljä espoolaislähiöissä toiminutta kahvilaa.
Pupusaaren yrittäjä Linda Mustakari kertoo, että Pupusaaren hyväksi tehtiin kaikki, mutta nyt voimat ovat loppu.
– Olemme päättäneet lopettaa koko yritystoiminnan.
Kevättalvi ja kesä olivat kahvilatoiminnan kannalta äärettömän vaikeat, Mustakari kertoo.
Koronarajoitusten aikaan oli hankalaa saada liiketoimintaa kannattamaan, ja Ukrainan sodan puhkeaminen hankaloitti entuudestaan tilannetta nostamalla raaka-aineiden, kuljetusten ja energian hintoja.
– Tulimme koronasta ulos ilman puskureita. Meillä ei olut resursseja vastata raaka-aineiden hintojen nousuun emmekä voineet laittaa hintojennousua kokonaan asiakashintoihin. Joitain hinnannostoja teimme. Strategisessa hinnoittelussa on kuitenkin joku raja, tai sitten olisimme jo Helsingin ja ostoskeskusten hinnoissa, Mustakari avaa.
– Me olemme aika väsyneitä koronavuosien ja tämän maailmantilanteen vuoksi. Maailmantilanne teki päätöksestä (lopettaa) omalla tavallaan helpompaa. Se, kuinka pitkään voi odottaa, ei ole loputon.

Espoolaiset Linda Mustakari ja Juhani Kähönen perustivat ensimmäisen Pupusaari-kahvilan Kivenlahteen keväällä 2020 koronaepidemian puhkeamisen jälkeen. Yritystoimintaa oli valmisteltu ja investointeja tehty ennen epidemiaa.
Haaveissa oli luoda Pupusaaresta lähiöiden kohtuuhintainen kahvilaketju. Myöhemmin he avasivat kahvilat Soukkaan, Olariin, Tapiolaan ja Vantaan Jokiniemeen. Vantaan ravintola lopetettiin jo aiemmin.
– Rehellisyyden nimissä täytyy kertoa, ettei tämä ole ollut helppoa missään vaiheessa. Emme koskaan päässeet toimimaan tavallisessa liiketoimintaympäristössä, Mustakari sanoo.
Me olemme aika väsyneitä.
Näin jälkikäteen Mustakari arvioi myös kasvattaneensa liiketoimintaa liian nopeasti.
Hän kertoo menneensä viimeisen kahden vuoden aikana kahdesti (ulkopuoliselle) palkkatöihinkin, että on voinut hoitaa Pupusaaren juoksevia kuluja, vaikka on lisäksi paiskinut töitä päivittäin myös Pupusaaressa.
Uskoa lähiökahviloiden tarpeeseen Mustakari ei kuitenkaan ole menettänyt.
– Päätimme kuitenkin, että tässä kohtaa meidän on pakko priorisoida oma henkinen hyvinvointimme.
Mustakari kertoo olevansa harmissaan joutuessaan lakkauttamaan kahvilat. Pienenä hopeareunuksena hän pitää kuitenkin sitä, että työntekijöille löytyy töitä.
– Nyt ei tahdo mistään saada työntekijöitä, Mustakari tietää.

Elokuussa loppui myös Nina Backberg-Kinnusen kuusi vuotta pyörittämän Café Otsolahden taru.
– Emme saaneet Otsolahteen vetäjää, joka olisi ottanut vastuuta paikasta. Pulaa on varsinkin sesonkipainotteisesta henkilökunnasta. Itse ei repeä kaikkeen, Backberg-Kinnunen sanoo.
Café Otsolahti oli Backberg-Kinnusen toinen kahvila. Haukilahdessa sijaitsevan Café Mellstenin yrittäjänä hän on toiminut jo 28 vuoden ajan.
Työvoimapulan lisäksi kahvilayrittäjää rokottaa raaka-aineiden, logistiikan ja sähkön hinnan kallistuminen.
Backberg-Kinnunen kertoo joutuneensa korottamaan joidenkin tuotteiden hintoja.
– On haasteellista, kun ajatellaan sähkönhintoja. Ensi talvi jännittää. Kuinka monta pakastinta voi pitää päällä ja voisiko jonkun kahvikoneen sulkea? Raaka-aineiden saatavuusongelmista on myös varoiteltu. Epävarmuutta on ihan hirveästi liikkeellä, hän sanoo.
– Nyt eletään pelottavia aikoja.

Backberg-Kinnunen uskoo henkilöstöpulan olevan monen tekijän summa.
– Korona laukaisi henkilöstöpulan. Osa ihmisistä lähti opiskelemaan tai vaihtoi alaa ja osan vei kauppa. Aikaisemmin pääkaupunkiseudulla oli myös paljon ulkomaista kahvilahenkilökuntaa, mutta minulla on se hytinä, että koronasulut saivat heidät lähtemään, hän sanoo.
Tänä kesänä moni työntekijä tuntui myös haluavan pitää aiempaa enemmän lomaa.
Myönteistä on kuitenkin se, että asiakkaat liikkuvat ja kahvikupposia menee. Lämmin elokuu veti Café Mellsteniinkin satoja ihmisiä päivässä.
– Hengissä ollaan, vaikka (elokuussa) tuli tehtyä aika pitkää päivää. Nyt, kun sää muuttui, kaikki rauhoittui hetkeksi. Kesän jälkeen tulee normaalistikin pieni notkahdus, mutta tilanne piristyy kyllä. Hienoa, että Rantaraittia käytetään nykyisin lähes kaikilla säillä.
Backberg-Kinnunen ei usko, että kahvilakäynneistä aletaan säästää ensimmäisenä.
– En usko, että kahvilassa käynti on ensimmäisiä asioita, joista säästetään. Kahvilassa voi säännöstellä rahan menekkiä ja ottaa vaikkapa vain kahvin. On tärkeää päästä vaihtamaan kuulumisia, hän sanoo.