Ensin kannattaa kartoittaa tarve ja sen jälkeen kapasiteetti, neuvoo Kiinteistöliiton lakimies Tapio Haltia.
Yhä useammassa taloyhtiössä mietitään sähkö- ja hybridiautojen latauspisteiden asentamista. Kiinteistöliiton neuvontalakimies Tapio Haltia kertoo, että kyselyitä asiasta tulee säännöllisesti.
– Taloyhtiöiden latauspisteisiin liittyy paljon kysymyksiä. Yleiset linjat on toki olemassa, mutta toisaalta jokainen taloyhtiö on yksittäistapaus, Haltia toteaa.
Haltia suosittaa, että taloyhtiössä tehdään ensin tarveselvitys, jossa selvitetään, millaisia latauspisteitä ja kuinka paljon yhtiöön halutaan.
Sen jälkeen selvitetään kapasiteetti eli se, millaiset latauspaikat olemassa olevan sähköverkon kapasiteetti mahdollistaa ja onko sähköverkkoon tarpeen tehdä muutoksia.
Joissakin taloyhtiöissä saatetaan joutua laajentamaan koko sähköverkkoa, jos latauspaikat halutaan kaikille.
Kustannuksiin osallistuminen mietityttää monia. Pitääkö autottomien ja bensa-autoilijoiden osallistua latausinfran kustannuksiin?
Jokainen taloyhtiö on yksittäistapaus.
Haltia kertoo, että päätöksenteko taloyhtiöissä riippuu siitä, ovatko autopaikat taloyhtiön vai osakkaiden hallinnassa.
– Jos autopaikat ovat taloyhtiön, latauspisteiden asentamisesta voidaan päättää enemmistöllä. Latauspisteiden asentaminen katsotaan nykyään tavanomaiseksi uudistukseksi, jonka kustannukset jaetaan osakkaiden kesken, Haltia selvittää.
Tässä tapauksessa siis myös autottomat tai bensa-autolla ajavat osallistuvat sähköautojen latausinfran kustannuksiin.
Jos taloyhtiön enemmistö päättää, että latauspisteitä ei tehdä, voidaan osakkaille antaa lupa tehdä latauspiste omalla kustannuksellaan.
Tästä saattaa kuitenkin koitua ongelmia myöhemmin esimerkiksi tilanteessa, jossa taloyhtiö päättääkin myöhemmin asentaa latauspisteet, mutta sähköverkon kapasiteetti osoittautuu rajalliseksi.
Jos latauspisteiden vuoksi joudutaan uusimaan taloyhtiön sähköverkkoa, onko tällöinkin kyse tavanomaisesta uudistuksesta, johon riittää enemmistöpäätös?
– Tätä joudutaan tarkastelemaan tapauskohtaisesti, mutta usein kyllä, Haltia toteaa.
Jos autopaikat ovat osakkaiden hallinnassa, päätöksenteko taloyhtiössä tapahtuu eri tavoin.
Tällöin hankkeesta voidaan usein päättää tuplaenemmistöllä, eli yhtiökokouksessa äänestäneiden enemmistö ja autopaikkoja hallitsevien osakkaiden enemmistö voi päättää latauspisteiden asentamisesta.
Tässä tapauksessa kuluihin osallistuvat vain autopaikkojen haltijat.
Myös osakkaiden hallinnoimille paikoille voidaan myöntää yksittäisiä lupia latauspisteiden rakentamiseen. Tässäkin tapauksessa yksittäisten lupien myöntämisestä voi seurata myöhemmin ongelmia, jos taloyhtiössä päätetään toteuttaa latauspisteet laajemmin.
Entä miten jaetaan sähkölasku, jos taloyhtiö asentaa latauspisteet paikoilleen?
– Lataussähkö tulee aina periä sitä käyttävältä, eli latauspisteisiin tarvitaan sähkömittarit, Haltia sanoo.