Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

1980–90-lukujen kilpa-autotähti Robert Lappalainen, 73, yllättää uusilla töillään – "Tiedän, että moni mies naureskelee tälle lauseelle"

Luonto muovaa Robert Lappalaisen taiteen aihiot. Materiaalina ovat kotimaiset puulajit.

Unelma, kunnianhimo ja kiitollisuus ovat ne elämän peruspilarit, jotka ovat vieneet Robert Lappalaisen menestyneeksi autourheilijaksi ja sittemmin uudelle uralle taiteilijaksi.

Taiteilijana Lappalainen, 73, kokee olevansa matkansa alussa. Taiteen tekeminen on hänelle vuorovaikutusta luonnon kanssa. Luonto on tehnyt työtään sata vuotta ja hänen kädenjälkensä tekee teoksesta vain osan.

Puu on tuttu materiaali Lappalaiselle nuoruudesta, jolloin hän työskenteli ruotsalaisen autotehtaan mallipuuseppänä. Hän alkoi elvyttää puunkäsittelyn taitoaan kymmenkunta vuotta sitten.

Nyt Lappalainen tekee uniikkia taidetta oman maatilansa metsistä kaadetuista ja itse kuivatuista puista.

Toisinaan ihmiset soittavat ja tarjoavat materiaaliksi myrskyn runtelemaa pihapuuta.

Isojen puuveistosten lisäksi Lappalainen tekee käyttötaidetta. Hän on kovertanut suurista puunrungoista ”viikinkivateja”, joihin voi laittaa tarjolle vaikkapa hedelmiä. Myös tarjoilulankussa yhdistyvät taide ja käytännöllisyys.

– Minulta on pyydetty käyttöesineitä.  Tarjoilulankulle voi laittaa vaikkapa juustoja, hedelmiä tai loimulohta. Näyttävä tarjoilualusta kunnioittaa vieraita, Robert Lappalainen esittelee innostuneena.

Lappalaisen maatilan pihalla on puunrunkoja, jotka painavat monta tonnia.

– Mietin, mitä tuosta teen. Se saattaa viedä päiviä, viikkoja tai kuukausia. Teos syntyy intuition kautta pitkän prosessin aikana. Teen karkeimman työn moottorisahalla – määrittelen kappaleen koon ja muodon ja alan työstää sitä eri työvälineillä.

– Minulla ei ole taiteessa esikuvaa, vaan teokset tulevat sydämestä.

Lappalainen sanoo, että ympäröivä luonto inspiroi häntä ja hän näkee taidetta kaikissa luonnonmateriaaleissa.

Palataanpa ajassa muutama vuosikymmen taaksepäin. Monet muistavat Lappalaisen Urheiluruudun ja julkisuuden vakiokasvona. Hän nousi autourheilun huipulle nopeasti ja tyhjästä.

– En ollut ajanut metriäkään kilpa-autolla, kun vuonna 1974 ilmoitin, että aion ryhtyä ajamaan kilpaa. Ihmiset pitivät minua hulluna, Lappalainen kertaa.

Hän työskenteli nuoruudessaan Göteborgissa Volvon suunnitteluosastolla. Sitä kautta hän sai vuokrattua auton, ja ajoi ensimmäisen kilpailunsa vuonna 1976 Turun Artukaisissa. Lappalainen oli silloin 27-vuotias.

– Henri Toivonen voitti, minä olin kolmas.

Lappalainen kiinnostus kilpa-autoiluun syttyi pikkupoikana Kemissä, missä hän ihaili Rovaniemen juhannusajoihin kuljetettavia kilpa-autoja.

– Aloin unelmoida siitä, että ajan joskus kilpaa Ford Mustangilla.

Lappalainen alkoi pienin askelin edetä kohti unelmaansa. Espoon Laurinlahdessa asuessaan hän alkoi kehittää fyysistä kuntoaan ja lenkkeili paljon.

– Unelmat toteutuvat, kun uskot niihin, Lappalainen sanoo.

Nyt Robert Lappalaisella on uusi unelma. Hän haluaa löytää Espoosta Robert Designille työtilan, jonka yhteydessä olisi showroom teosten esittelyä varten.

– Haluan olla lähempänä asiakkaita. Vihtijärvelle on pääkaupunkiseudulta noin tunnin matka, joten kiireiset ihmiset eivät aina ehdi lähtemään sinne asti.

Myös sana kiitollisuus toistuu Lappalaisen puheissa usein.

– Halaan teoksia ja kiitän. Olen kiitollinen matkasta teoksen kanssa. Tiedän, että moni mies naureskelee tälle lauseelle, mutta ei se haittaa.

Ensimmäisen kerran Robert Lappalaisen puuveistoksia oli nähtävillä Gumbostrandissa. Nyt meneillään oleva Galleria Foggan näyttely on Lappalaiselle vasta toinen julkinen esiintyminen.

– Otin yhteyttä galleriaan ja galleristi Eeva-Liisa Kujala kiinnostui teoksistani.

Robert Lappalaisen veistoksia on esillä Galleria Foggassa (Lauttasaarentie 6). Teokset ovat nähtävillä 22. syyskuuta asti. Taiteilijatapaaminen 10.9 kello 13–15.