Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mitä syntyy, kun valokuvaaja ja taidemaalari yhdistävät osaamisensa? Tulos näkyy Espoossa: "Tila viittaa asiaan, jolle ei suomen kielessä oikeastaan ole sanoja"

Taiteilijakaksikko yhdistää teoksissaan valokuvan ja maalauksen. Työtapa on ainutlaatuinen.

Valokuvaaja Manja Riihelä ja taidemaalari Mikko Sakala ovat yhdistäneet osaamisensa. Lopputuloksena on teoksia, jotka rakentuvat valokuvauksen ja maalaustaiteen vuoropuhelulle. Taiteilijoiden työskentelytapa on myös performanssi, johon kuvattava osallistuu. Malli on mukana kuvan rakentelussa.

Kouvolan seudulla työskentelevän taiteilijakaksikon teoksia on nyt nähtävillä Vasten-nimisessä näyttelyssä Galleria Aarnissa, joka toimii kauppakeskus Sellossa Leppävaarassa.

Vasten-nimi ei viittaa vastakkainasetteluun, vaan siihen, että asiat tukevat toisiaan, ikään kuin tanssijat tanssiessaan.

– Olen moderni maalari enkä halua lähestyä ihmistä niin, että teen kuvia ihmisestä, Mikko Sakala sanoo.

Yksi olennaisista asioista on se, että molempien työpanos teosten tekemisessä on yhtä tärkeä.

Teoksissa on ihminen, mutta hänet on etäännytetty. Kuvien ihmiset ovat eri ikäisiä ja eri näköisiä. Ihmisellä on päärooli, mutta kuva ei ole muotokuva, vaan kuvat ovat taideteoksia, joissa on ihmisiä.

Tulee tunne, ettei hahmoon saa kontaktia.

Malli tuntuu olevan jossain unimaailmassa tai toisessa ulottuvuudessa. Mallin silmät ovat kiinni ja hänen asentonsa on eleetön. Teokset huokuvat hiljaisuutta ja jännitettä.

– Lähtökohta on se, että löydämme kuvaan sopivan ihmisen. Sukulaiset, ystävät ja tutut on kuvattu, Riihelä toteaa.

Mallit ovat persoonallaan läsnä niin että se vaikuttaa taiteilijoiden työskentelyyn. He ovat näyttelijöitä, jotka eivät esitä itseään. Maalaus syntyy sen pohjalle, mitä kamera näkee yhdestä pisteestä.

Fakta ja fiktio yhdistyvät teoksissa. Kuvan totuus on muutettu ja teos rakentuu paljolti tietyn värin varaan. Yhdessä teoksessa värejä on käytetty maltillisesti, mutta galleriassa nähtävillä olevista teoksista huomaa, että väripaletista löytyvät kyllä kaikki värit.

Valokuva näyttää erilaiselta, kun se on yhdistetty maalaukseen. Samalla perinteinen maalausjälki saa uusia merkityksiä. Sakala käyttääkin siitä ilmaisua ”kahdentunut kokeminen”.

– Kun teokset näyttävät toisen välinettä, paras puoli tekemisessä on se, että teoksissa tulee esiin asioita, joita ei suunnitellut.

– Näihin teoksiin liittyy kolme sanaa: unessa, iholla ja ’tila’. Tila viittaa asiaan, jolle ei suomen kielessä oikeastaan ole sanoja, Sakala sanoo.

Katsojalle tulee tunne, ettei ihmishahmoon saa kontaktia.

Riihelä ja Sakala ovat rakentaneet maalausta ja valokuvaa yhdistäviä teoksiaan yhdessä vuodesta 2016. Valokuvaamisen lisäksi Riihelä ilmaisee itseään piirtämällä.

– On tärkeää, että Manja ymmärtää maalaustaiteen keinoja, Sakala sanoo.

Taiteilijat haluavat luoda kokemuksen näkemisestä. Taiteilijat näkevät asiat eri tavalla ja katsojat näkevät ja kokevat teokset omalla tavallaan. Toisaalta näyttely on kokonaisuus, yksi iso teos.

Riihelä on työskennellyt valokuvaajana ja pitänyt näyttelyitä vuodesta 1987. Sakala on työskennellyt kuvataiteilijana ja pitänyt näyttelyitä vuodesta 1984. Molemmat ovat Kouvolan taiteilijaseura Kouta ry:n jäseniä.

Näyttely jatkuu Galleria Aarnissa 2. lokakuuta asti.