Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Kuningatar Elisabet oli kuin Kekkonen punkkareille" – Brittimuusikot vihasivat Thatcheria mutta pitivät kuningattaresta

Jumala kuningatarta suojelkoon / ja fasistihallintoa / joka teki sinusta typeryksen / kuin räjähtävän vetypommin

Elettiin 27. toukokuuta vuonna 1977, kun Englannista kuului kummia. Punk-yhtye Sex Pistols julkaisi singlenä kappaleen God Save the Queen, joka ei missään tapauksessa ollut versio maan kansallislaulusta, vaan pikemminkin rappauksia ravisutteleva näkemys maan monarkiasta josta nuoret miehet olivat tuntuneet saavan tarpeekseen. Oheinen suomennos on vapaa käännös siitä, miten Johnny Rottenin kirjoittama teksti alkaa.

Kuningatar oli kuitenkin kritiikin ulkopuolella. Punk-kulttuuria ja brittiläistä rokkia vuosikymmenet seurannut, tutkinnut ja julkaissutkin tamperelainen Jukka Junttila sanoo, että kyse oli pitkälti siitä ettei kuningatar osallistunut päätöksentekoon.

– Elisabet oli hallinnut jo koko sen ajan vuonna 1977, kun punkkarit olivat olleet hengissä, eli 25 vuotta. Hän oli vähän sellainen Kekkonen punkkareille: edusti jotain joka nyt vain oli ollut aina olemassa, Junttila kuvailee.

Vuosi 1977 oli muutenkin otollinen sille, että kuningatar kannatti ottaa mukaan, jos halusi saada asialleen näkyvyyttä.

– Tuolloin oli Queen's Silver Jubilee -juhlavuosi, eli kuningatar oli ollut vallassa 25 vuotta. Sitä juhlittiin koko vuoden ajan. Samana vuonna punk löi kunnolla läpi, joten ajoitus oli kohdallaan.

"Vielä olisi tarvittu tukipilaria" – Elisabet II:n ura oli suorastaan uskomaton, sanoo helsinkiläinen kuninkaallisasiantuntija Niina

Vuonna 1979 alkoi pääministeri Margaret Thatcherin aika, joka sai jatkoa vuosien 1983 ja 1987 vaaleissa. Erittäin konservatiivinen Thatcher nousi nopeasti brittiläisten kulttuuripiirien vihalistalle.

– Thatcher oli konservatiivi, kun punkkarit enimmäkseen olivat labour-sympaattisia tai sitten vieläkin enemmän vasemmalla. Lisäksi kaivoslakot, tuo Englannin talvisota, sai ison osan briteistä vihaamaan Thatcheriä, joka ajoi alas koko teollisuuden alan ja kyykytti oikein kunnolla työväenluokkaa. Kuningatar oli kaiken tällaisen yläpuolella, koska hän ei osallistunut päätöksentekoon, Junttila kuvailee.

Vuonna 1986 The Smiths julkaisi kappaleen Queen is Dead (Kuningatar on kuollut), joka raflaavasta nimestään huolimatta kritisoi enemmänkin monarkiaa kuin sinänsä kuningatarta. Yhtye on sittemmin kertonut ymmärtävänsä kuningatarta: laulun teksti on enemmänkin kritiikkiä monarkialle järjestelmänä, jota yhtye piti huomattavan vanhanaikaisena.

– Queen ei sanana viitannut niinkään Elisabetiin, vaan brittiläiseen järjestelmään ja luokkajakoon, Junttila huomauttaa.

Sittemmin aika on jättänyt Margaret Thatcherista, ja torstaina myös kuningatar Elisabetista. Vanhat aikakauden muusikot ovat kuluneenakin vuonna ehtineet pohtia suhdettaan monarkiaan ja kuningattareen.

– Minulla on täysi arvostus kuningatarta kohtaan, mutta inhoan monarkiaa yhtä paljon kuin ennenkin. Ajattelen kuninkaallista perhettä kuin laumana saksalaisia turisteja, en halua maksaa veroja sen vuoksi että voisin pitää tällaista instituutiota hengissä. Siitä huolimatta arvostan kuningatarta täysin. Hän on säilyttänyt arvokkuutensa ja loistokkuutensa, kommentoi Johnny Rotten lehtihaastattelussa aiemmin tänä vuonna.