Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hämmästys nousi Suomen Venäjä-linjasta – toimii toisin kuin Baltian maat

Keskiviikkona pidetyssä lehdistötilaisuudessa Baltian maiden ulkoministerit ilmoittivat Viron, Latvian ja Liettuan päässeen periaatteelliseen yhteisymmärrykseen siitä, kuinka muiden EU-maiden myöntämien Schengen-viisumin omaavien venäläismatkailijoiden maahantuloa aletaan rajoittaa. Seuraavaksi rajoitukset viimeistellään ja pannaan täytäntöön kansallisella tasolla.

– Rajoitukset ovat täysin läpinäkyviä ja niihin liittyvät päätökset ovat kansallisia ja jokainen maa tekee päätöksen poliittisten sekä turvallisuus- ja oikeudellisten näkökohtien perusteella. Jatkamme tiivistä koordinointia, mutta jokainen maa tekee päätöksensä omien näkökohtiensa perusteella, Latvian ulkoministeri Edgars Rinkevičs sanoi ministerien lehdistötilaisuudessa Kaunasissa, Liettuassa.

Rinkevičsin mukaan poikkeuksia rajoituksiin tehdään rekkakuskeille, diplomaateille sekä Venäjän kansalaisille, jotka saapuvat maahan perhe- tai humanitäärisistä syistä.

Viron ulkoministeri Urmas Reinsalun mukaan rajoitukset otetaan käyttöön syyskuun toisella puoliskolla ja kaikissa kolmessa maassa samaan aikaan.

Samaa linjaa noudattaa Puola.

Suomen ulkoministeri Pekka Haavisto puolestaan sanoi, että Suomi odottaa Euroopan komission päätöstä ennen kuin tekee oman päätöksensä rajoituksista.

Kansainvälisen politiikan tutkija Kristi Raik ihmettelee Suomen toimintaa.

– Suomi nojaa (päätöksessään) juridisiin huoliin, jotka eivät ole minusta vakuuttavia, Raik kommentoi perjantaina Twitterissä.

Hän muistuttaa, että EU:n ulkoministerit totesivat jo äskeisessä kokouksessaan Prahassa, että Venäjän rajanaapureina olevat maat, voivat "ryhtyä kansallisiin toimiin vähentääkseen (venäläisten) saapumista Euroopan unioniin rajojensa yli".

Raikin mukaan rajoituksille näyttäisi olevan laaja hyväksyntä Suomessa ja myös moni poliitikko on korostanut, että turistien päästäminen Suomeen on moraalitonta.

Baltian maat ja useat EU-maat ovat jo lopettaneet uusien Schengen-viisumien myöntämisen Venäjän kansalaisille. Baltian maat ovat toivoneet yhteistä EU-tasoista kieltoa asiasta, mutta koska näin ei ole tapahtunut, maat päättivät ottaa käyttöön omat rajoituksensa.

Niin Baltian maissa kuin Puolassa ja Suomessakin maarajojen ylittävien Venäjän kansalaisten määrä on kasvanut kesän aikana sen jälkeen, kun Venäjä poisti koronaviruksen aiheuttamat matkustusrajoitukset.