Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Joen pohjassa makaavien BMW:n ja Hondan mysteeri selvisi – toisen alkuperä on Espoossa

Vantaanjoen autoista saatiin uutta tietoa. Ne nostetaan ylös tiistaina.

Sukeltajat pääsivät viime maanantaina tutkimaan lisää Vantaanjoesta löydettyjä henkilöautoja. Samalla paljastui, että autoja onkin joen pohjassa kolme aiemmin luullun neljän sijasta.

– Yksi epäilty auto olikin romukasa, jossa oli renkaita, kertoo Pääkaupunkiseudun Etsintä ry:n vapaaehtoinen Anne Järvinen Länsiväylän sisarlehti Vantaan Sanomille.

Yhdistys avustaa Vantaan ja Helsingin kaupunkeja autojen nostoissa ja siivoamisessa. Vantaan kunnossapitopäällikkö Jyrki Vättö kertoo, että ajoneuvot aiotaan nostaa joesta huomenna tiistaina.

– Nosto tapahtuu Helsingin ja Vantaan kaupunkien yhteistyönä. Apuna ovat myös sukeltajat ja hinausliike, Vättö sanoo VS:lle.

Autot löytyivät yllättäen Vantaanjoesta Haltialan tilan läheltä elokuun lopulla, kun alueella etsittiin tuloksetta vuonna 2018 kadonnutta vantaalaismiestä.

Ajoneuvot havaittiin viistokaukoluotaimen avulla.

Järvinen kertoo, että ainakin kaksi autoista on varastettuja. Tämä kävi ilmi Traficomin tiedoista.

– Saimme maanantaina toisen auton rekkarit ylös, ja se osoittautui BMW 320 -merkkiseksi autoksi, joka on ilmoitettu anastetuksi Somerolta.

Aiemmin sukeltajat saivat rekisterikilven irti toisesta löytyneestä autosta, joka on vuosimallin 1993 Honda Civic CRX Coupe. Se on varastettu aikoinaan Espoosta.

– Sekä BMW että Honda on katsastettu 1996, ja sen jälkeen ne ovat kadonneet.

Honda ja BMW lojuvat noin 3–4 metrin syvyydessä joen pohjassa Haltialan tilan rannassa, vain parin metrin etäisyydellä toisistaan.

– Jokin yhteinen tekijä niillä täytyy olla, Järvinen arvelee.

Nosto-operaation toteuttajat odottavat vielä poliisin kantaa tapauksiin. Honda ja BMW löytyivät Vantaanjoesta Helsingin puolelta, ja kolmas auto on lähellä Tuusulanväylää Vantaan puolella. Kolmas auto on yhä täysi mysteeri. Siitä ei ole löytynyt rekisterikilpiä.

– Sukeltaja arvioi sen amerikanraudaksi, Buickiksi tai vastaavaksi.

Autoja ei ole päästy vielä juurikaan tutkimaan sisäpuolelta.

Tämä juttu on julkaistu aiemmin Vantaan Sanomissa.