Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Samuli Laurikainen, 42, rakensi luomusalaattia kasvattavan tilansa sisähalliin Espooseen – "Viljely on kannattavaa ilman tukiaisia"

Keran hallien uumenissa kehitellään monenlaista mielenkiintoista.

Snafu Oy:n perustaja Samuli Laurikainen, 42, luomuviljelee Kerassa versosalaatteja ja kehittää tuotantoaan yhä tehokkaammaksi.

Tällä hetkellä Kerasta lähtee kauppoihin toistakymmentätuhatta silmusalaattirasiaa viikossa.

Yritystoiminnan hän aloitti tasan kymmenen vuotta sitten. Ensimmäisenä toimintavuotena vauhti oli 250 rasiaa viikossa.

– Olemme kehittäneet konseptin, jolla viljellä kannattavasti sisätiloissa ilman tukiaisia. Kehitämme konseptiamme edelleen.

– Kun matka on pitkä, täytyy nauttia matkasta, toteaa Laurikainen.

Laurikaisella oli visio maanviljelijän hommiin ryhtymisestä jo 7-vuotiaana. Helsinkiin aikuisena muutettuaan hänen kaverinsa pääsivät naljailemaan maanviljelijäksi ryhtymisen helppoudesta, kun rantatiloja olisi ostettavissa niin huokealla.

Maata Laurikaisen ei tarvinnut ostaa, eikä kyseessä ole maanviljely, koska versot kasvavat ilman maakosketusta ja kasvualustaa.

Kun matka on pitkä, täytyy nauttia matkasta.

Mieluisa titteli on luomuviljelijä. Puna-apilan ja sinimailasen ynnä muiden kasvien luomusiemenet itävät Kerassa pelkän veden voimalla eikä salaatteihin laiteta ylimääräistä.

– Perjantaina laitamme sadon kasvamaan, maanantaina idätysvaihe vaihtuu versotusvaiheeseen, tiistaina sato korjataan ja torstaina löytyy jo kaupan hyllyiltä.

Laurikainen kertoo, että heidän menetelmällään on mahdollista saada yli 21 tonnin sato neliömetriltä vuodessa, kun vehnän tuotannon maailmanennätys on reilut 17 tonnia hehtaarilta vuodessa.

– Koen elämäntuskaa, maailmantuskaa, ja näen, että voin olla osa ratkaisua. Ennemmin osa ratkaisua kuin ongelmaa, hän huikkaa.

Laurikainen aloitti yksinyrittäjänä, mutta nyt mukana on kolme sparraavaa osakasta.

Henkilökuntaan kuuluu kuusi vakituista ja kuusi tuntityöläistä, ja liikevaihto on reilut miljoona euroa.

Vuodet ovat olleet kehitystyötä ja markkinointiakin, "itujen uudelleenbrändäystä".

Tuotanto on automatisoitu mahdollisimman pitkälle, ja elokuun lopussa Kerassa otettiin käyttöön itse kehitetty puoliautomaattinen pakkausautomaatti, joka mahdollistaa volyymin kasvattamisen.

Tavoitteena on viedä konsepti myös maailmalle.

– Näissä tiloissa pystyisimme tuplaamaan tuotantomme, hän kertoo.

Laurikainen on viihtynyt Kerassa, sillä halleilla toimii kymmenkunta elintarvikealan yritystä. Vuokrasopimusta on jäljellä pari vuotta, sillä hallit puretaan vaiheittain.

– Kerasta löytyy mahtava yrittäjäyhteisö. Tsemppaamme toisiamme ja yhteisö luo myös kustannustehokkuutta.

– Jännitämme, löydämmekö uudet tilat ja voimmeko jatkaa espoolaisena yrityksenä.

Yrityksensä nimen, Snafu, hän nappasi Yhdysvaltain armeijan toisen maailmansodan aikaisesta sotilasslangista yleistyneeseen lyhenteeseen, joka tulee sanoista "Situation normal: all fucked up".

– Missiomme on: to be not so fucked up, hän sanoo.

Lauantaina 10. syyskuuta vietetään valtakunnallista lähiruokapäivää, jolloin juhlistetaan ruoantuottajia ja lähiruokaa.