Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Espoo kärjessä kyseenalaisella listalla: "Kunnianhimoisen ympäristöpolitiikan lasku suoraan asunnonomistajille"

Asuminen pääkaupunkiseudulla nyt ennätyksellisen kallista.

Kiinteistöliiton selvityksen mukaan pk-seudun kuntakohtaiset kiinteistökustannukset ovat nousseet tänä vuonna edellisvuotta voimakkaammin. Voimakkain nousu on koettu sähkön hinnassa, mutta nousua on käytännössä kaikissa muissakin menoissa.

Eniten kustannukset ovat Kiinteistöliiton selvityksen mukaan nousseet Helsingissä, joka riuhtaisi tänä vuonna selvää kaulaa muihin suuriin kaupunkeihin. Helsingin kiinteistökustannus neliötä kohden kuukaudessa on tänä vuonna 3,63 euroa, kun koko maan keskiarvo on 3,14 euroa.

Kun maan kymmenen suurimman kaupungin kustannukset nousivat vuodessa keskimäärin 12 prosenttia, oli kasvu Helsingissä eniten koko ryhmästä, jopa 17 prosenttia. Espoossa kasvua oli 16 prosenttia ja Vantaalla 9,8 prosenttia.

Helsinki noussut kustannuksissa omaan luokkaansa, syinä kallis kaukolämpö ja kova tontin kiinteistövero

Viidessä vuodessa Helsingin kustannukset ovat nousseet 29,4 prosenttia, kun keskimääräinen nousu Suomessa on ollut 19,8 prosenttia.

Ylen selvityksen mukaan kaukolämmön hinta on noussut myös Espoossa.

Lue myös:

Nyt kallistuu kaukolämpö – Yle: Fortumin asiakkaille jo 1 045 euron lasku, myös Helen korottanut hintoja

Pelkästään Helsingin kaukolämmön hinta on noussut viidessä vuodessa 41 prosenttia kun muualla Suomessa nousu keskimäärin oli samaan aikaan 12 prosenttia ja Vantaalla 11 prosenttia, joka on siis jopa alle maan keskiarvon.

Vertailuissa mukana olevista 59 kunnasta Helsinki oli kallein ja Vantaa vasta sijalla 49.

Kiinteistöliitto Uusimaan toiminnanjohtaja Mika Heikkilä paheksuu kovia hinnankorotuksia.

– Erityisesti Helsingin lämmitysenergian hinnat ovat nousseet aivan liikaa viime vuosina. Aikataulun kiriminen päästötavoitteiden saavuttamisessa pitäisi laittaa nyt uudelleen harkintaan, koska hintojen nousu karkaa muuten käsistä. Näin ei voi jatkua, Heikkilä sanoo Kiinteistöliiton tiedotteessa.

– Kunnianhimoisen ympäristöpolitiikan jatkuvasti kasvava lasku tulee suoraan kaikille asunnonomistajille ja vuokralaisille. Kun tähän yhdistetään maan kalleimmat asuntoneliöt ja muuten suuret elinkustannukset, voidaan kysyä, onko ihmisillä pian enää varaa asua pääkaupunkiseudulla, jatkaa Heikkilä tiedotteessa.

Kiinteistöliiton selvitys perustuu niin kutsuttuun indeksitalo-vertailuun.

Kiinteistöliitto on verrannut vuodesta 2001 syksyisin vakiomuotoiseni indeksitalon kiinteistöveroja ja muita kuntakohtaisesti määrittyviä kustannuksia maan suurimmissa kaupungeissa. Indeksitalo on 10 000 kuutiometrin asuinkerrostalo, joka sijaitsee kaupunkikeskustan ruutukaava-alueella omalla tontilla ja jossa on 40 asuntoa.

Nyt julkaistut tiedot indeksitalo-tiedot on kerätty elokuussa 2022, ja ne koskevat syyskuun tilannetta.