Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin paraatipaikoista tuli eläinten surmanloukkuja – "Ei ole tehty tieten tahtoen"

Luonnonsuojeluyhdistykset haluaisivat muutoksia lasirakentamiseen Helsingissä.

Kiasma, Musiikkitalo ja Sanomatalo. Nämä rakennukset ovat lintujen perspektiivistä riskialttiita paikkoja Helsingin keskustassa, arvioi Helsingin seudun lintutieteellisen yhdistyksen Tringan suojelusihteeri Juho Leppänen.

– Näissä rakennuksissa on paljon heijastavaa tai läpinäkyvää lasipintaa suhteessa rakennuksen julkisivuun. Etenkin Musiikkitalon kohdalla myös ympäristön kasvillisuus lisää lintujen törmäysriskiä, Leppänen kertoo.

Rakennusten luota ilmoitetaan Tringalle myös havaintoja ikkunoihin törmänneistä linnuista. Kyse ei ole kattavasta tai järjestelmällisestä otannasta: havaintoja tekevät yksittäiset ihmiset. Niitä tulee muutamia keväisin ja syksyisin.

– Törmäyksiin kuolleita lintuja myös varmasti havaitaan ja ilmoitetaan meille näiltä alueilta enemmän, koska ihmisiä liikkuu tuolla niin paljon.

Leppänen muistuttaakin, ettei ongelma rajoitu tiettyihin alueisiin. Törmäyksiä voi tapahtua kaikkialla, missä on heijastavaa tai läpinäkyvää lasipintaa.

Musiikkitalolta kerrotaan, että lintujen törmäykset rakennukseen on tiedostettu.

Syksyisin ja keväisin – lintujen muuttomatkojen aikana – lintuja törmää ikkunoihin viikoittain, talolta kerrotaan.

Talolla on tilanteen takia puntaroitu erilaisia vaihtoehtoja, kuten lasien rasterointia ja valaistuksen lisäämistä. Terassikatoksen laseihin on jo lisätty petolintujen kuvia, joka on helpottanut tilannetta hiukan.

Tehokasta ratkaisua ei ole vielä löydetty.

– Toistaiseksi tehokasta ratkaisua ongelmaan ei ole vielä löydetty. Kovin merkittäviä muutoksia rakennuksen julkisivuun ei kohtuudella ole mahdollista tehdä, Musiikkitalolta kommentoidaan.

– Ei tässä ole tehty tieten tahtoen surmanloukkua linnuille.

Kansallisgallerian kiinteistöpäällikön Matti Bergbackan mukaan Kiasma ei ole aiheuttanut normaalista poikkeavaa lintujen törmäilyjä ikkunoihin.

Bergbacka ei ole itse havainnut lintujen törmäyksiä, eivätkä myöskään museossa pitkään työskennelleet henkilöt.

– Toki vuosien saatossa on ollut yksittäisiä tapauksia, Bergbacka sanoo.

Sanomatalolla lintujen törmäämisiä ei ole parin viimeisen vuoden aikana havaittu. Turvallisuuspäällikkö Jaakko Heinilä selvitti asiaa soittokierroksella talon kiinteistöhuoltoon.

– Kiinteistöhuoltomme ei muista, koska lintu olisi viimeksi törmännyt rakennukseen.

Vuosituhannen alussa Sanomataloon törmäsi todistetusti lintuja: asian tiimoilta tehtiin valtuustoaloitekin. Heinilän tiedoissa ei ole, että rakennukseen olisi tehty erityisiä muutoksia, jotka olisivat vähentäneet törmäyksiä.

– On jännä, että mikä tässä on taustalla. Ovatko linnut oppineet väistämään rakennusta vai onko niiden määrä vähentynyt? hän pohtii.

Tringa ja kolme muuta järjestöä vaativat toimia lintutörmäysten ja -kuolemien vähentämiseksi. Yhdistykset ovat laatineet lintuystävällistä lasirakentamista koskevat kuntalaisaloitteet Helsinkiin, Espooseen ja Vantaalle. Tavoitteena on saada kuntien asemakaavoihin ja rakennusjärjestyksiin uusia määräyksiä, jotka vähentäisivät törmäysriskiä rakennuksiin.

Leppänen kertoo, että törmäyksiä voi vähentää esimerkiksi ikkunoihin painettavilla tiheillä tai piste- ja viivakuvioinneilla, himmennetyillä lasimateriaaleilla tai erilaisilla rakenteellisilla ratkaisuilla.

– Asian huomioiminen nimenomaan suunnitteluvaiheessa on tärkeää. On työläämpää ja kalliimpaa tehdä ikkunoista lintuturvallisia jälkikäteen, Leppänen sanoo.

Olemassa olevien rakennusten ikkunoihin voi lisätä pintakuviointeja esimerkiksi teippauksilla tai tarroituksilla.

Aloite on aiheellinen, sanoo Helsingin kaupungin ympäristötarkastaja Raimo Pakarinen.

– Parhaaseen saatavilla olevaan tekniikkaan toivoakseni siirrytään lähivuosina uusissa riskikohteissa. Valmiin rakennuskannan lasien uusiminen tullee kyseeseen vain vapaaehtoisena toimena ikkunaremonttien yhteydessä.