Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nyt hemmotellaan sotahistoriasta kiinnostunutta – sodanaikainen kenttäradioasema on uutuus neljän erikoismuseon yhteistapahtumassa

Historia: Neljän museon yhteistempaus läntisellä Uudellamaalla vetää väkeä liikkeelle.

Neljä länsiuusmaalaista erikoismuseota järjestää ensi viikonloppuna yhteisen sotahistoriallisen viikonlopun jo kolmannen kerran. Lohjalainen Kaarteen sotamuseo, Hangon rintamamuseo, Bunkkerimuseo Irma ja Degerbyn Igor-museo tarjoavat erilaista ohjelmaa viikonlopun aikana ja sisäänpääsyhinnat ovat alennetut.

Edelliset sotahistorialliset viikonloput järjestettiin vuosina 2020 ja 2021 koronan varjossa. Viime vuonna viikonloppu houkutteli Kaarteen sotamuseoon noin 200 ihmistä.

– Saman verran odotan nytkin viikonloppuna tänne, kertoo museota pyörittävä Kalervo Kaarre.

Kaarteen sotamuseo esittelee sodan todellisuutta kanttiineineen, korsuineen ja joukkosidontapaikkoineen Lohjalla osoitteessa Jägerhornintie 30. Seinän toisella puolella sijaitsee TeijArtin mosaiikkiateljee ja ulkopuolella on kaunis puutarha.

Merkittävin uutuus Kaarteen sotamuseossa on nyt kenttäradioasema.

– Tällaisella pidettiin salakielisin viestein yhteyttä kaukopartioihin, jotka olivat vihollisen selustassa, esittelee Kaarre.

Tämä on ensimmäinen bunkkerikävely.

Lena Selén, Igor-museo

Usein lotat käyttivät kenttäradioasemia. Operaatioiden onnistuminen ja kaukopartiomiesten henki oli pitkälti salausmenetelmien toimivuudesta kiinni ja radioasemat olivat myös puna-armeijan tykistöiskujen kohteina.

Uutta Kaarteen sotamuseossa on myös muun muassa korsutietous ja tarjolla on uutta sotahistoriatietoa Virkkalasta. Viikonlopun aikana museossa voi kuunnella myös sotalapsiaiheisia äänikertomuksia.

– Ukrainan sota on tänä vuonna tullut usein puheeksi tänä vuonna.  Ihmiset ottavat sen puheeksi ja jotkut ovat peloissaan. Sota tuntuu nyt monista lähempänä olevalta, kertoo Kaarre.

Kalervo Kaarteen mielestä neljän museon yhteistempaus on erinomainen idea.

– Jokainen näistä museoita vie historiaa ja perinnettä eteenpäin.

Degerbyssä järjestetään lauantaina 17.9. kello 13 alkaen bunkkerikävely Grefvaksen tilalla. Lähtö on Halvdelsintien varrella olevalta ensimmäiseltä bunkkerilta.

– Tämä on ensimmäinen tällainen bunkkerikävely, kertoo Igor-museon Lena Selén.

Kävelyn aikana käydään katsomassa neljää neuvostobunkkeria. Oppaina toimivat maanomistaja Karl-Göran Karlsson ja Porkkalan opas Berndt Gottberg. Igor-museolla näytetään muun muassa uutta elokuvaa, joka esittelee Porkkalan vuokrakauden tuhoja Grefvaksen tilalla.

Sunnuntaina kello 13 alkaen esitellään Torbackantien historiaa digitaalisesti Igor-museolla.

Hangon rintamamuseolla on viikonloppuna ohjelmaa. Lauantaina kello 11–13 lapsilla ja nuorilla on mahdollisuus tutustua sotahistoriallisen maastotutkimuksen tekemiseen käytännössä. Kartografi Aleksi Rikkisen johdolla tutustutaan dronen lennättämiseen ja osallistujat saavat itse kokeilla lennättämistä. Drone-aineistoihin tutustutaan VR-laitteiden avulla.

Sunnuntaina kello 12 järjestetään bunkkerikierros Harparskogin puolustuslinjalla. Kolmen tunnin aikana käydään seitsemässä puolustuslinjan bunkkerissa, tutustutaan panssariesteeseen ja matkan varrella saadaan tietoa puolustuslinjan rakentamisesta. Ennakkoilmoittautuminen bunkkerikierrokselle on tarpeen (info@rintamamuseo.fi tai 044 700 1941).