Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ennuste: Asuntolainojen kokonaiskorko nousee 3 prosenttiin

Suomalaisten yleisimmin asuntolainoissaan käyttämä 12 kuukauden euribor-viitekorko on noussut tänä vuonna historiallisen nopeasti miinukselta yli 2 prosenttiin.

Nooa Säästöpankin toimitusjohtaja Esa Jäntti arvioi, että koronnousu jatkuu vielä, mutta tasoittuu.

– Arvaukseni on, että viitekorot tulevat nousemaan vielä noin prosentin, ja uusien asuntolainojen kokonaiskorkotaso noussee noin kolmeen prosenttiin. Pankkien asuntolainamarginaaleissa nousupainetta ei ole, Jäntti sanoo pankin tiedotteessa.

Samaa mieltä on kiinteistönvälitysketju Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen. Hän perustelee arviotaan Euroopan keskuspankin EKP:n ilmoituksilla.

– EKP on ilmoittanut jatkavansa ohjauskorkojen nostoja vielä tänä vuonna saadakseen inflaation laskemaan. Odotettavissa on, että EKP:n seuraavassa kokouksessa korkoja nostetaan 0,5 prosenttia ja saman verran vielä ensi vuoden alkupuolella, sanoo Rantanen tiedotteessa.

Kohoava korkotaso ja kustannusta yleinen nousu näkyvät Jäntin ja Rantasen mukaan nyt asuntomarkkinoiden viilentymisenä.

Kauppa on rauhoittunut eniten niillä pk-seudun alueilla, joilla se ylikuumeni koronan aikana ja joilla asunnoista maksettiin kovia hintoja jopa näkemättä niitä.

Kiinteistönvälittäjä ei silti usko asuntohintojen yleiseen laskuun pk-seudulla.

– Tiettyjen Helsingin ja Espoon vetovoimaisimpien asuinalueiden huippuhinnat ovat nyt historiaa. Koronavuosinahan asuntokauppa ylikuumeni esimerkiksi Kalliossa, Lauttasaaressa ja Etelä-Helsingissä, sanoo Rantanen tiedotteessa.

OP-ryhmän arvio on jonkin verran kovempi. OP-ryhmä arvioi keskiviikkona, että asuntomarkkinoiden hintakehitys on kääntynyt aiempaa heikommaksi.

OP:n ekonomistit odottavat asuntojen hintojen laskevan koko maassa ensi vuonna keskimäärin 1–3 prosenttia.

Kuuden prosentin stressitesti on nyt tärkeä turva asuntovelalliselle.

– Stressitesti on tärkeä vakuutus asuntovelalliselle, eikä siitä tule missään tapauksessa luopua. Se takaa jokaiselle asuntovelalliselle sen, että hän selviytyy velvoitteistaan korkojen noustessa jopa kuuteen prosenttiin. Sellaista ei ole näköpiirissä, vaikka korot ovatkin nyt nousseet poikkeuksellisen nopeasti, sanoo Rantanen.