Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Virastotko muka harmaita ja ankeita? Espoon kaupunki päätti toimia toisin, ja tulos kerää kehuja asiakkailta: "On upeaa"

Espoon keskuksen uudessa perhekeskuksessa on jokaisessa kerroksessa esillä taidetta.

Espoon kaupunki tilasi taidekokonaisuuden EMMA – Espoon modernin taiteen museolta perhekeskuksen tiloihin. Perhekeskus kokoaa alueen lasten, nuorten ja perheiden palvelut saman katon alle. Taiteen avulla halutaan tuoda iloa tiloissa asioiville ja työskenteleville ihmisille.

Teokset on valikoitu Espoon modernin taiteen museosta EMMAsta ja Saastamoisen säätiön taidekokoelmasta. Kokonaisuuteen kuuluu 44 suomalaisen taiteilijan teosta eri aikakausilta.

Perhekeskuksen sisääntuloaulassa kävijän vastaanottaa kuvanveistäjä Jasmin Anoschkinilta tilattu teos Satunnaislajikkeiden synty. Teos koostuu kirjavasta joukosta erilaisia keramiikasta valmistettuja olentoja, jotka pitävät keskenään hauskaa.

– Tein kuusi erilaista ehdotusta, jotka esittelin työryhmälle. Totesimme, että reliefi sopii tähän tilaan parhaiten, Anoschkin kertoo.

Vaaleanpunaisen sateenkaaren päällä leikkii muun muassa Skeittimiuku ja Laventelispaniel ja katosta roikkuu Porkkanoilla lasketteleva mantelipupu. Otuksilla on myös englanninkieliset nimet, kuten Double Eye Ciraf. Muutama olento, kuten Kummitusbambi, on hypännyt toiselle seinälle.

– Otuksillani on aina pitkät ja monimutkaiset nimet, taiteilija naurahtaa.

Anoschkin on suunnitellut reliefistä myös väritystehtävän, jonka lapset voivat saada mukaan.

Anoschkin tekee kolmiuloitteisia teoksiaan sekä savesta että puusta.

– Molemmat ovat ihania materiaaleja. Savea rakennan käsin alhaalta ylöspäin. Puun kanssa prosessi toimii toisin. Puu on iso möhkäle, josta lähden poistamaan osia.

Julkisissa tiloissa saisi Anoschkinin mielestä olla enemmänkin taidetta. Teokset jättävät muistijälkiä, joista voi keskustella lasten kanssa kotona.

Satunnaislajikkeiden synty on Anoschkinin ensimmäinen julkinen teos Espoossa.

Espoon keskuksen perhekeskuksen teosvalinnat on tehty yhteistyössä EMMAn asiantuntijoiden ja perhekeskuksen työntekijöiden kanssa. Tavoitteena on ollut tilojen viihtyisyyden lisääminen ja hyvän mielen tuottaminen keskuksen käyttäjille.

Ripustukseen on valittu teoksia, joiden aiheissa korostuvat vahvat värit sekä luonto-, eläin- ja kasviaiheet.

Kokonaisuuden on suunnitellut EMMAn amanuenssi Laura Eweis. Hän on poiminut teokset noin 3 000 teoksen kokoelmasta.

– Julkiseen sisätilaan tilatut teokset ovat Espoossa aika harvinaisia. Tilausteoksen lähtökohtana oli, että se luo iloa ja positiivisuutta ympärilleen ja että se avautuu kaikenikäisille, EMMAn intendentti Henna Paunu sanoo.

– Se on perhekeskukselta hieno linjaus, että tiloihin toivottiin taidetta. Saastamoisen säätiön kokoelmaan kuuluvia teoksia on ensimmäistä kertaa näin laajasti esillä julkisessa tilassa.

– Tänne on jo toivuttu lisääkin teoksia. Niittykumpuun aukeaa perhekeskus vuoden kuluttua ja alustavia keskusteluja on jo käyty taiteen sijoittamisesta myös sinne, Paunu mainitsee.

EMMAlla on entuudestaan paljon kokemusta hankkeista, jossa taidetta on sijoitettu julkisiin tiloihin, kuten sairaaloihin, päiväkoteihin tai palvelutaloihin.

– Espoon sairaalassa näimme, miten hyvä vaikutus taiteella on, kun se luo viihtyisyyttä tiloihin. Lisäksi teokset ovat toimia maamerkkeinä ja näin jäsennellä tiloja. Taide tekee paikasta erityisemmän.

Perhekeskuksessa työskentelevän perheneuvoja Heli Takalon mielestä tiloihin sijoitettu taide on yksi talon parhaista asioista.

– Asiakkaat ovat tykänneet siitä, että täällä on taidetta.

Neuvolassa 3-vuotiaan Lydia-tyttärensä kanssa asioineen Samuel Kurténin mielestä koko uusi kompleksi on hieno.

– On upeaa, että täällä on taideteoksia eikä pelkkiä valkoisia seiniä.

Perhekeskukseen sijotettujen taideteosten tekijät ovat Eeva-Leena Eklund, Erik Granfelt, Reijo Hukkanen, Kirsi Jokelainen, Auli Järvelä, Johanna Koistinen, Inari Krohn, Pirkko Lepistö, Leena Nio, Mikko Oinonen, Outi Pienimäki, Per Stenius, Marja-Terttu Pitkänen, Jenni Rope, Tuomo Saali, Risto Suomi, Kirsi Tapper, Katja Tukiainen, Sinikka Tuominen, Reijo Viljanen, Veikko Vionoja ja Jim Wichmann.