Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mutainen mysteeriauto nousi Vantaanjoesta – jenkiksi luultu olikin japanilainen

Veteen Tammistossa dumpattu henkilöauto paljastui lopulta Mazdaksi. Nosto-operaatio kesti pari tuntia.

Vantaanjoessa ties kuinka kauan lillunut ja sinne tuntemattomasta syystä päätynyt auto nostettiin pois vedestä viime tiistaina iltapäivällä Tammistossa.

Nosto-operaatio kesti parisen tuntia ja keräsi runsaasti väkeä katsomaan, miten veden ja liejun täyttämä auto saadaan joesta hinausauton lavalle.

Pääkaupunkiseudun Etsintä ry:n vapaaehtoiset olivat merkinneet auton löytöpaikan aiemmin poijulla, kun he olivat havainneet sen toisen etsinnän yhteydessä.

Autossa ei ollut rekisterikilpiä, joten siitä ei saatu ennakkoon mitään tietoja. Toisin kuin Haltialan kevyen liikenteen sillan läheisyydessä löytyneestä kahdesta muusta autosta. Ne molemmat olivat varastettuja, ja myös ne nostettiin tiistaina heti sen jälkeen, kun mysteeriauto oli viety. Kaksi muuta autoa nostettiin Vantaanjoesta Haltialan kevyen liikenteen sillan kupeesta. Niistä BMW hajosi täysin, kun se nostettiin.

Mysteeriautoksi kutsutun romun nosto-operaation aluksi sukeltaja Ari-Pekka Arponen kävi kiinnittämässä pystyasennossa töröttäneeseen autoon koukun vaijereineen. Hän kertoo, ettei nähnyt veden alla lainkaan eteensä, koska vesi on niin sameaa.

Kun vaijeri oli kiinni, hinausauton kuljettaja Teemu Saarinen alkoi hitaasti vetää autoa. Arponen kertoo, että vetämisessä pitää olla malttia, jotta veden täyttämä auto ehtii tyhjentyä.

– Autossa voi olla jopa kaksi tonnia vettä ja mutaa.

Paikalla ollut yleisö sekä turvallisuudesta vastanneen Tapanilan VPK:n ja Pääkaupunkiseudun Etsintä -yhdistyksen vapaaehtoiset seurasivat tapahtumaa silmät tarkkoina.

– Jännää, kiteytti etsintäyhdistyksen Anne Järvinen.

– Koskaan ei tiedä, mitä autoista löytyy.

Suurin jännitys kohdistui auton merkkiin. Aiemmin Arponen oli heittänyt villin arvion, että mysteeriauto voisi olla merkiltään jokin amerikkalainen iso auto, kuten Buick. Kun auto vihdoin alkoi nousta Tuusulanväylän ja Tammiston kauppatien väliseltä alueelta, ulkoilureitin vieressä, paljastui, ettei se ollutkaan amerikanrauta vaan japanilainen Mazda.

– Oletettavasti se on 1980-luvulta, arveli Helsingin kaupungin siirtopäällikkö Pekka Holopainen, joka valvoi operaatiota virka-apuna Vantaan kaupungille.

Kaupungin tekivät operaatiossa yhteistyötä, koska kaikki kolme autoa sijaitsivat aivan kaupunkien rajalla.

Lue myös: Joen pohjassa makaavien BMW:n ja Hondan mysteeri selvisi – toisen alkuperä on Espoossa

Auto oli niin mudan peitossa, että sen väriäkään ei voinut päätellä kuin vaikkapa ovien sisäpielistä, joita joenrannan kasvusto oli raahaamisen yhteydessä pyyhkinyt. Auto lienee sininen.

Auton ruttaantuneessa tavaratilassa oli renkaita, tuulilasi oli rikki, eikä autossa tainnut olla enää konepeltiäkään tallella. Auto kuljetettiin Helsinkiin Tattarisuon siirtokeskukseen, jossa sen valmistenumero selvitetään. Silloin saadaan tieto sen omistajasta. Auto on kuitenkin sen verran järeässä ravassa, että valmistenumeron saamisessa esiin tarvitaan painepesurikäsittelyä, Holopainen sanoo. Ehkä jopa sellaisen, jolla puhdistetaan katuja.

Autojen nosto-operaatio kiinnosti kovasti yleisöä. Kartanonkoskella asuvat Teija ja Mikko Hyttinen tulivat katsomaan heti ensimmäisen auton nostoa.

– On hyvä, että (auto) korjataan pois, Teija Hyttinen tuumi.

Joenpohjassa auto on ympäristöhaitta, ja se aiheuttaa myös turvallisuusriskin. Sen tietää Jussiksi esittäytyvä tammistolainen, joka tuli seuraamaan auton nostoa.

– Silloilta hypitään veteen ihan niin kuin omassa nuoruudessanikin.

Jussi varoittaa hyppimisestä ihmisiä, sillä koskaan ei voi tietää, mitä vedessä on.