Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ronja, 6, ja Ruska, 5, ovat lukeneet tänä vuonna jo yli tuhat kirjaa – "Aina kun ottaa kirjan käteen, pääsee uuteen maailmaan", sanoo Krista-äiti

Tytöillä on suosikkeja kuten Ella-sarja ja Kirjatiikerit.

Alkuvuodesta tytöt tajusivat, että tietyn määrän lukemalla eli esimerkiksi kirja päivässä -vauhdilla he pääsisivät 400 kirjan vuositulokseen, kertoo riihimäkeläinen Krista Kujanpää.

Luetuista teoksista alettiin pitää listoja, jotka koottiin kummankin tytön omaan kokoelmakirjaan. Tytöt kirjoittivat aina luetun teoksen nimen muistiin ja äiti auttoi koristelemisessa ja kirjailijatietojen tarkentamisessa.

– Kirjoitan tarkat tiedot esimerkiksi tekijästä. Silloin on helppo löytää saman sarjan kirjoja tai uusia teoksia samalta tekijältä, Kujanpää kertoo Aamuposti-lehdelle.

Tytöillä on suosikkeja kuten Ella-sarja ja Kirjatiikerit. Paksujen kirjojen lisäksi he lukevat ohuempia, niin sanottuja välipalakirjoja päivittäin. Kirjastossa on hyvä valikoima, aina on löytynyt runsas määrä luettavaa.

Erikoiseksi lukuharrastuksen tekee tyttöjen ikä: Ronja on kuusivuotias Patastenmäen koulun ekaluokkalainen ja Ruska juuri viisi vuotta täyttänyt päiväkotilainen.

Molemmat ovat oppineet lukemaan varhain, ja innostus on kaiken aikaa lisääntynyt.

– Aina kun ottaa uuden kirjan käteen, pääsee uuteen maailmaan. Kirja on helppo ottaa vaikka matkalle mukaan eikä sen parissa pitkästy, sanoo tyttöjen äiti, itsekin innokas lukija.

Innostus lukemiseen on tullut äidin lisäksi isältä, joka on myös kirjojen ystävä.

Tuhannen kirjan saavutusta juhlittiin näyttävästi. Äiti Krista leipoi monta kirjapinon näköistä kakkua, joista maistiaisia vietiin kouluun, päiväkotiin ja kirjastoon.

Lukemisen lisäksi molemmat tytöt kirjoittavat tarinoita. Äidin mielestä lukeminen näkyy sanavaraston laajuutena sekä leikkien moniulotteisuutena ja jatkuvuutena.

Krista Kujanpää alkaa lähiaikoina vetää lasten lukukerhoa Patastenmäen koulussa Riihimäellä. Tarkoitus on tehdä lapsille oma nurkkaus, jossa jokainen voi lukea rauhassa mieleistään kirjaa.

Jos lapsilla on innostusta, kirjoista voi keskustella yhdessä ja suositella vaikka toisille hyväksi havaitsemaansa teosta.

Tämä juttu on julkaistu aiemmin Aamupostissa.