Keikkailu: Suosittu yhtye esittää kolmen viikon aikana 13 keikkaa. Tiivis tahti tuo bändin laulajan Aki Tykin mukaan Happoradiosta parhaat puolet esille.
Happoradio-yhtye lähtee keskiviikkona jälleen tien päälle. Ratkaisu ei ole suositulta yhtyeeltä harvinainen, mutta se on sen sijaan harvinaista että luvassa on nyt 13 keikkaa kolmessa viikossa. Kyseessä on Majakka-niminen konserttisalikiertue.
– Kaksi kertaa olemme tehneet vastaavan kiertueen aikaisemminkin. Saleissa on ehdottomasti jännittävämpää. Ei ole volyymin tuomaa turvaa eikä massaa, kaikki on herkempää ja hienovaraisempaa. Nautin konserttisaliympäristöstä jopa enemmän. Rakastan sanoja ja sanoittamista, ja valitsemme tuonne sellaisia biisejä joissa on nimenomaan on onnistunut teksti, sanoo Happoradion laulaja Aki Tykki.
– 13 keikkaa kolmessa viikossa on aika tiukka rypistys, mutta olen huomannut että meille sopii paremmin tiukka aikatauluttaminen kuin se, että olisi keikka kerran viikossa, hän jatkaa.
Noin kahden tunnin mittainen setti sisältää väliajan ja on kokonaisuudessaan akustinen. Tykin mukaan massaa kasvatetaan keikan loppua kohti muilla keinoin kuin säröjä lisäämällä. Pienimuotoinen jousisektio on tiiviisti mukana menossa.
Ja toki myös hitit ovat mukana ohjelmistossa. Tietyt biisit on vain pakko soittaa, koska ne ovat valtavan suosittuja, tavaramerkkikappaleita.
– Ihmiset lähtevät kuulemaan Che Guevaran ja Puhu äänellä jonka kuulen, ja ne tietysti sitten soitetaan myös, Tykki sanoo.
Happoradion osalta alkaa olla se tilanne että alamme kuulua kalustoon.
Aki Tykki
Happoradio on alkujaan lähtöisin Joensuusta. Seutukunnalta on vuosikymmenten mittaan tullut paljon yhtyeitä, jotka ovat olleet suosittuja ja monet jatkavat uraansa tänä päivänäkin.
– Ei ole välttämättä kyse siitä että on ollut vähän tekemistä, mutta varmasti enemmän niin että edeltävät sukupolvet ovat raivanneet tietä. Ismo Alanko on ollut merkittävä tekijä ja esikuva, ja tietysti myös 1970-luvun alusta järjestetty Ilosaarirock on näyttänyt tietä osalta – nuoret ovat nähneet helposti, millaista touhua on keikkailu. Kerubi-ravintolaan on päässyt demobändinäkin soittamaan keikkoja. Kaupunkiin on kehittynyt musiikkimyönteinen ilmapiiri, ja siinä on ollut helppo toimia, Tykki kuvailee.
Happoradiostakin on vuosien varrella kehittynyt nimi, joka on alkanut muodostua suomirockissa jo standardiksi.
– Happoradion osalta alkaa olla se tilanne että alamme kuulua kalustoon. On tullut tämmöinen Popeda-ilmiö, uusia sukupolvia alkaa tulla keikalle. Se on toisaalta vähän elinehtokin, että alkaa tulla nuorta väkeä keikoille. Samalla olemme yrittäneet myös uudistua ja kehittyä, toiseksi uusin studioalbumi tuotettiin itse ja edellisen levyn tuotti Jukka Immonen ja nyt taas itse tuotimme levyä, joten tällaista vaihtelua on haettu koko ajan, Tykki kertoo.
Samalla yhtyeen tuotannosta on noussut myös muutama nykyaikainen suomirock-klassikko.
– Vaikea ajatella, miksi Puhu äänellä jolla kuulen on niin suosittu kappale. Itse en ollut siitä aikanaan kovin innostunut, mutta levy-yhtiö katsoi että tässä on nyt kova biisi. Viimeksi se päätyi rippikoululaisten Punaiseen laulukirjaan. Sehän on musiikissa niin hienoa, että vaikka kaikkea yritetään selittää matemaattisesti, kaikkea ei pysty selittämään. En itse ajatellut että tuosta olisi millään tavalla noin ikuiseksi kappaleeksi kuin millaiseksi se on tullut, Tykki pohtii.
Tulevaisuuden osalta laulajalla on bändin suhteen selkeät tavoitteet.
– Haluaisin että homma pysyisi mielekkäänä. Se tarkoittaa sitä, että pitäisi pystyä jollain tasolla koko ajan kehittymään. Myös niin, että identiteetti säilyy ja bändi kuulostaa Happoradiolta koko ajan. Voisimme myös rikkoa rajoja eikä kuulija alkaisi miettiä sitä, tuleeko tämä musiikki nyt syntikoilla vai mitä kautta tämä nyt toteutetaan tämä musiikki, Tykki kuvailee.
Tulevilta viikoilta artistilta on suuret odotukset.
– Toivon mukaan saamme konserttisalikeikoilla aikaan kollektiivisen hurmostilan. Siinä on vaan niin upea tunnelma ja sellaisen saavuttaminen on noilla keikoilla myös mahdollista. Noin vartti keikan jälkeen menemme myyntikojuille ja tervehdimme faneja, ja ihmiset saavat ottaa kuvia. Sitä odotan erityisen paljon, että saamme kohdattua ihmisiä ja näemme heitä. Niiden ihmisten takia bändi on ylipäätään olemassa, Tykki innostuu.
Yhtyeen tarina elää myös muuten. Kirja 29. syyskuuta tulee ulos kirja nimeltä "Pohjalta – Happoradion tarina", jonka on kirjoittanut Sami Kuusela. Ihmisen mittainen -levy tuli ulos syyskuussa.