Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vocal Espoo luotaa ihmisäänen ulottuvuuksia – pohjoinen joiku ja eteläinen ooppera kohtaavat

Taiteilijanimeä Ánnámáret käyttävä Anna Näkkäläjärvi-Länsman esiintyy Kino Tapiolassa.

Saamelaismuusikko Ánnámáretin Nieguid duovdagat -kokonaisuus tuo VocalEspoo-festivaalille tuulahduksen tuntureilta.

Taiteilijanimeä Ánnámáret käyttävä Anna Näkkäläjärvi-Länsman vastaa puhelimeen Inarin kirkonkylässä, josta hän on suuntaamassa kotiin Nuorgamiin.

Ánnámáret on tutustunut Vocal Espoon taiteelliseen johtajaan Taavi Oramoon eri projektien kautta. Hänen yhtyeeseensä kuuluva Turkka Inkilä on soittanut Tölöläb-kokoonpanossa Oramon kanssa.

– Taavi oli myös äänittämässä meidän levyä vuonna 2021, Ánnámáret kertoo.

Joiku on kuulunut Anna Näkkäläjärvi-Länsmanin elämään lapsesta asti, mutta hän alkoi syventyä niihin vasta aikuisena tutkimalla vanhoja arkistonauhoja, jotka kertovat hänen sukunsa joikuperinteestä.

– Se oli matka juurilleni ja samalla löysin hienon musiikkikulttuurin.

Joiun ytimessä on saamelainen maailmankatsomus.

– Saamelaiset katsovat, että ihminen on osa ympäristöään. Ihmisen ei pidä jättää luontoon jälkiä, jotka eivät korjaudu.

Niille, jotka eivät tunne saamelaista kulttuuria, joiut avautuvat soundeina ja erilaisena musiikkina.

– Joiut ovat nykyään saamelaisten parissa tosi arvostettuja. Kristinusko ja lestadiolainen liike ovat jättäneet jälkensä joikaamiseen. Osa lestadiolaisista on pitänyt joikaamista syntinä.

Pohjois-Suomessa elää kuitenkin edelleen perheitä ja sukuja, joissa joikuperinne on säilynyt elävänä ja sitä pystytään elvyttämään.

– Tosi monet joikaavat yksikseen autossa tai marjoja poimiessaan. Tärkeintä on se, että saamelaiset pitävät perinnettä yllä omassa arjessaan, Anna Näkkäläjärvi-Länsman painottaa.

Nieguid duovdagat kuullaan Kino Tapiolassa maanantaina 26. syyskuuta kello 19.

Ánnámáretin yhtyeessä soittavat Turkka Inkilä (shakuhachi ja elektroniikka) ja Ilkka Heinonen (jouhikko). Bändissä vierailevat myös Kino Soin Hanna Hohti (alttoviulu) ja Liina-Mari Raivola (sello). Visuaaleista vastaa Marja Viitahuhta. Liput konserttiin Lippu.fi:stä.

VocalEspoo-festivaali järjestetään Espoossa ja Helsingissä. 24.9.–1.10.

24. syyskuuta Musiikkitalon Black Boxissa kuullaan Uutta musiikkia laulajalle ja elektroniikalle. Solisteina esiintyvät Tuuli Lindeberg (sopraano) ja Taavi Oramo (tenori).

Vanhan musiikin huipputaiturit esittävät otteita oopperasta Kuka oli Carlo G? Espoon tuomiokirkossa 25. syyskuuta kello 18.

Säveltäjä Heinz-Juhani Hofmannin uutuusteos Aukio – Ooppera kansannoususta kuullaan Louhisalissa kolmena iltana 27.–29. syyskuuta.

Emma Salokoski ja Sarmo Saari musisoivat Tapiola Gardenissa yhteistyössä April Jazzin kanssa toteutettavassa illassa 30. syyskuuta.

Festivaali huipentuu Schnittken ja Musorgskin musiikkiin Tapiolan kirkossa 1. lokakuuta kello 16.