Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Poliisi varoittaa autoilijoita: Näitä 2 000 euron kohteita varkaat himoitsevat – yksinkertainen konsti estää hämärähommat

Yhä useammin vorojen kohteena on kevytperävaunu. Paras tapa ehkäistä varkauksia on hankkia kunnon aisalukko ja pysäköidä vaunu paikkaan, jossa on valaistusta ja kameravalvonta.

Poliisipartio huomasi hiljattain varastetuksi ilmoitetun perävaunun, kun virkavalta valvoi kaupungin öisiä katuja.

Pian peräkärryn luo ilmestyi epäilyttävä mies, joka väitti olevansa muuttohommissa.

Hän sanoi, että vaunussa on hänen muuttokuormansa. Selitykset eivät auttaneet, ja poliisi otti miehen kiinni epäiltynä varkaudesta.

Tapaus sattui Vantaalla, mutta periaatteessa se olisi voinut sattua missä tahansa.

Poliisin mukaan perävaunuvarkauksien määrä on ollut hienoisessa nousussa viime vuosina. Vuonna 2019 tapauksia tuli poliisin tietoon yksistään Vantaalla 53 kappaletta ja viime vuonna jo 69.

Perävaunut ovat harvoin lukossa, joten niiden anastukset ovat helppoja.

– Tyypillisesti perävaunu varastetaan talon tai huoltoaseman pysäköintipaikalta. Yleensä kohteena on kevytperävaunu, jonka hinta on noin 1 500–2 500 euroa, rikoskomisario Leif Malmberg kertoo.

Malmbergin mukaan usein tekijänä on keski-ikäinen mies, ja yleensä tekoon liittyy toinen omaisuusrikos.

– Perävaunu anastetaan muun varastetun omaisuuden kuljettamiseksi. Näin on menetelty esimerkiksi kuparivarkauksissa.

Useimmiten perävaunuvarkaudesta ilmoitetaan poliisille, ja kärry löytyy rekisteritunnuksen perusteella normaalin poliisin partioinnin ja valvonnan yhteydessä.

– Pääsääntöisesti vaunu löytyy, ja omistaja saa sen takaisin.

Perävaunuvarkauksien selvitysprosentti on varsin matala: viime vuoden tapauksissa vain noin kymmenessä prosentissa varas on saatu vastuuseen teostaan.

Selvitysprosentti voi kuitenkin vielä nousta, sillä viime vuoden jutuista moni on yhä tutkinnassa.

Malmbergin mukaan perävaunujen varastaminen on verrattain vaivatonta.

– Perävaunut ovat harvoin lukossa, joten niiden anastukset ovat siinä mielessä helppoja eikä sellaista yksilöitävää tekotapaa ole analysoitavissa.

Poliisin mukaan varkaudet vähenisivät omistajien varsin yksinkertaisilla toimenpiteillä.

– Kyllä tuossa paras tapa on kunnon aisalukko ja perävaunun pysäköiminen paikkaan, jossa on valaistusta ja kameravalvonta, hän toteaa.