Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Näin Espoon naapurissa: Työntekijöiden houkutteluun liki 2 miljoonaa lisäeuroa – henkilöstöpomo paukauttaa kovat terveiset hallituspoliitikoille

Työvoimapulaa halutaan Vantaalla helpottaa muun muassa henkilöstöetuja lisäämällä. Henkilöstöjohtaja haluaa lisää koulutuspaikkoja pk-seudulle.

Vantaalla kaivataan kipeästi eri alojen osaajia. Pulaa on muun muassa rakennusmestareista, sillä kasvava kaupunki rakentaa ja korjaa ahkerasti. Tilannetta pahentaa se, että samoista rakennusalan ammattilaisista kilpailee yksityinen sektori.

– Pula syntyi, koska rakennusmestareita ei koulutettu noin kymmeneen vuoteen lainkaan, Vantaan henkilöstöjohtaja Kirsi-Marja Lievonen sanoo.

Työvoimapula on äitynyt Vantaalla niin pahaksi, että kaupungissa on luotu oma ohjelmansa työntekijöiden saamiseksi ja pitämiseksi Vantaalla.

Ohjelman toteuttamiseksi halutaan varata ensi vuoden budjettiin 1,85 miljoonaa euroa.

On kyse pitkäjänteisestä työstä.

–  Lisäpanostus tulisi näkymään yhden uuden rekrytointiasiantuntijan palkkaamisena, henkilökunnan kulttuuri- ja liikuntaetuna sekä kaupungin keskitetyn kehittämisen määrärahan nostamisena, Lievonen listaa.

Viimeksi mainittu kehittämisraha käytettäisiin erilaisiin työpajoihin, kyselyihin sekä pito- ja vetovoiman kasvua tukeviin kehittämisprojekteihin.

Lievonen korostaa, ettei työvoimapula ratkea hetkessä.

– Henkilöstön saatavuusohjelmassa on kyse pitkäjänteisestä työstä. Työntekijöiden saamiseksi ja pitämiseksi ei ole mitään hokkus pokkus -temppuja. Jos sellaisia olisi, ne olisi jo käytetty.

Lukujen perusteella erittäin huono tilanne on varhaiskasvatuksessa. Seuraavien vuosien aikana Uudellemaalle tarvitaan jopa tuhansia uusia varhaiskasvatuksen opettajia.

Varhaiskasvatuksesta puhuessaan Lievonen kuulostaa välillä jopa epätoivoiselta, ja puheesta aistii suuttumusta. Syytösten kohteeksi joutuu valtiovalta.

– Yksi ihmehän se olisi, jos Suomi viimein saisi hallituksen, joka ymmärtäisi varhaiskasvatuksen opiskelupaikkojen sijaitsevan Suomessa väärillä alueilla. Jos minulla olisi taikasauva, niin tuon asian muuttaisin ensimmäisenä.

Lievonen huomauttaa ymmärtävänsä sen, ettei opiskelupaikkojen lisääminen tietyllä alueella ole pikaratkaisu. Opintoputkesta saataisiin ammattilaisia työelämään vasta muutaman vuoden viiveellä.

– Nopeampi ratkaisu olisi muuntokoulutus.