Työvoimapalvelujen henkilöstöpula on kärjistynyt osin äärirajoille, eikä aika ei riitä asiakkaan tukemiseen. Työnhakuvelvoitteen tuonut pohjoismainen malli näyttää pahentaneen tilannetta, ilmenee Akavan Erityisalojen ja Specian tuoreesta kyselystä.
Kyselytulosten mukaan peräti kaksi kolmasosaa TE-palvelujen henkilöstöstä kokee, ettei toukokuussa käyttöön otettu pohjoismainen työvoimapalvelumalli ole parantanut palvelujen laatua – päinvastoin.
– Henkilöstö raportoi mittavasta ristiriidasta teorian ja käytännön välillä. Paperilla neljä hakemusta kuukaudessa on kaunis ajatus, käytäntö on mekaanista kyttäämistä, kuvaa tiedontuotannon asiantuntija Hanna Koskenheimo Akavan Erityisalojen tiedotteen mukaan.
Kyselyyn vastanneesta henkilöstöstä vain noin joka kymmenes katsoo, että uudistus on nopeuttanut asiakkaiden työllistymistä tai vahvistanut TE-palveluja.
Erään kyselyyn vastanneen mukaan tärkeintä tuntuu olevan, että malli kirjataan tietojärjestelmään, jolloin asiakkaan ohjaus jää toiseksi.
– Kaikki asiakkaat ahdetaan samaan muottiin, vaikka pitäisi olla yksilöllistä, työntekijä arvioi tiedotteen mukaan.
Tilanne on sekä asiakkaille että henkilöstölle turhauttava. Lähes kaksi kolmasosaa vastanneista kokee työnsä merkitykselliseksi, mutta saman verran on niitä, jotka kokevat työolot huonoiksi.
Yksi keskeisimmistä ongelmista on henkilöstöpula. Peräti kolme neljännestä vastaajista on tyytymätön henkilöstöresurssien riittävyyteen.
– Tilanne vaikuttaa noidankehän kaltaiselta. On kiirettä ja turhautumista, jolloin ovi käy työpaikalla. Henkilöstön vaihtuvuus lisää virheitä ja tarvetta perehdyttää, mikä lisää edelleen kiirettä ja kuormittaa niitä, jotka pysyvät talossa, Koskenheimo kuvaa tiedotteessa.