Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

5 nuoren porukka höykytti ja ryösti teini-ikäisen tytön Espoossa – isä vetoaa nyt ohikulkijoihin

Teini-ikäinen espoolaistyttö joutui rajun höykytyksen kohteeksi Leppävaaran juna-asemalla keskiviikkona.

Tytön isä kertoo Länsiväylälle, että viisi noin 15-vuotiasta nuorta repi tyttöä hiuksista, vaatteista ja repusta ja yritti anastaa tältä rahaa ja arvo-omaisuutta.

Tekijöiden saalis jäi pieneksi, sillä tytön onnistui kätkeä matkapuhelin takkinsa hihaan. Tekijät veivät yhden iPod-kuulokkeen.

– Ilmeisesti he veivät sen kiusallaan, kun eivät saaneet muuta. Eihän yhdellä kuulokkeella mitään tee, isä sanoo.

Isän mukaan pahoinpitelytilanne alkoi, kun teini-ikäinen poika oli tullut pyytämään tytöltä rahaa. Tytön kieltäydyttyä poika oli jatkanut juttelua, ja pian paikalle ilmestyi neljä teini-ikäistä tyttöä.

Tämän jälkeen alkoi tytön höykyttäminen, jota kesti isän mukaan noin pari minuuttia.

Tapahtuma-aikaan kello 15 asematunnelissa oli paljon ihmisiä.

Isä ihmettelee, ettei yksikään ohikulkija auttanut tyttöä.

– Ihmiset vain kävelivät ohi, isä sanoo ja vetoaa samalla ihmisiin, jotta vastaavan varalta oltaisiin valppaampia jatkossa.

Tytön onnistui lopulta paeta tilanteesta junalaitureille ja soittaa äidilleen. Isä kertoo, että tyttö pystyi antamaan tekijöistä hyvät tuntomerkit poliisille, jotka äiti hälytti paikalle hätänumeron kautta.

Komisario Hannu Väänänen Länsi-Uudenmaan poliisista sanoo, että poliisi tutkii Leppävaarassa keskiviikkona ollutta tapausta rikosnimikkeellä ryöstö. Tutkinta on vasta alussa, mutta Väänäsen mukaan poliisilla on varsin hyvä käsitys tapahtumista sekä osallisista.

Väänäsen mukaan vähintä mitä ohikulkija voi vastaavassa tilanteessa tehdä on soittaa 112:een.

– Jos havaitsee jotain tavallisuudesta poikkeavaa tai jos arvelee jonkun joutuneen rikoksen uhriksi, voi hätänumeroon soittaa hyvin matalalla kynnyksellä. Hätäkeskuksessa on koulutetut päivystäjät, jotka osaavat arvioida tapausta, Väänänen sanoo.

Tilanteeseen voi puuttua myös sanallisesti.

– Voi huutaa esimerkiksi, että 'hei, mitä te teette' tai 'hei, lopettakaa, poliisit on soitettu paikalle'. Tällainen puuttuminen voi usein lopettaa tilanteen.

Väänäsen mukaan moni ohikulkija voi arastella puuttumista, koska pelkää itse joutuvansa kohteeksi.

Väänäsen mukaan nuorten tekemät rikokset ovat kesän jälkeen olleet Espoossa kasvussa. Etenkin pahoinpitelyiden määrä kasvaa, ja ne ovat näpistysten jälkeen jo toiseksi yleisin rikos alaikäisillä.

Tytön isän mukaan keskiviikkoinen tilanne tuli koko perheelle järkytyksenä. Perhe on tottunut pitämään asematunnelia turvallisena paikkana varsinkin päiväsaikaan.

– Olen itse lukenut (mediasta), että vastaavaa tapahtuu, mutta tämä oli ensimmäinen kerta kun tilanne sattui kohdalle.