Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koronan kanssa eletään välirauhaa, mutta Espoon tartuntatautiyksikön ylilääkäri varoittaa toisesta viruksesta: "Voi iskeä nyt voimalla"

Espoon tartuntatautiylilääkäri Topi Turunen toivoo, että korona- ja influenssarokotukset otettaisiin silloin, kun niitä tarjotaan.

Espoon sairaalassa on viime viikkojen aikana hoidettu keskimäärin noin kymmentä koronaviruspotilasta, kertoo Espoon tartuntatautiyksikön ylilääkäri Topi Turunen.

Keskiviikkona ikäihmisten hoitoon keskittyvässä sairaalassa hoidettiin 14 koronapotilasta.

– Korona kiertää edelleen, mutta tautimuoto painottuu lievempään. Hoivakodeissa ja muissa sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköissä on ollut yksittäisiä tartuntoja ja pieniä koronaryppäitä. Tilanne on kuitenkin yleisesti ottaen rauhallinen, Turunen summaa.

Länsiväylä kertoi maanantaina, että Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin sairaaloiden teho-osastoilla ei ollut syyskuun puolivälissä yhtäkään koronapotilasta (tilanne 14.9.).

Husin sairaaloissa oli keskiviikkona yhteensä viisi espoolaista koronapotilasta ja määrä on ollut viime viikkoina laskusuunnassa, kertoo Turunen.

Syksy on perinteisesti hengitystieinfektioiden aikaa. Kahtena viime vuotena jalansija on ollut koronalla, ja influenssakausi on jäänyt lieväksi.

Koronan ennustaminen on vaikeata.

Topi Turunen, Espoon tartuntatautiyksikön ylilääkäri

– Koronan ennustaminen on vaikeata. Olemme nähneet uusien virusmuunnosten tulon ja on mahdollista, että niin käy nytkin, Turunen pohtii.

– On myös arvioitu, että influenssa voi iskeä nyt voimalla.

Jätevesinäytteiden perusteella koronavirusta on vielä kohtalaisen paljon liikkeellä, Turunen kertoo.

– Silti virusta on nyt jätevesissä vähemmän kuin aiemmin omikronmuunnoksen valtakaudella.

Terveydenhuollon koronavirustestejä tehdään Espoossa enää vain muutamia tuhansia kuussa. Syyskuussa näitä virallisia testejä on tehty noin 4 000.

Terveydenhuollon koronavirustesteihin ohjataan oireisia vakavan taudin riskiryhmiin kuuluvia, raskaana olevia sekä ihmisiä, joilla on suurentunut verisuonitukosten riski.

Koronahuoli näkyy kaupungin koronapalvelunumeroon tulevina yhteydenottoina, kun tautiin sairastuneet kysyvät toimintaohjeita.

Espoon kaupungin terveysasemien ja hoivakotien henkilökunta pitää edelleen työssään maskeja.

– Vakavimpien tautien riskiryhmäläisiä pitää suojella. Yleinen huomaavaisuus on edelleen paikallaan. Ei mentäisi ihmisten ilmoille sairaana ja jos on pakko liikkua, käytettäisiin maskeja, Turunen sanoo.

Espoon tartuntatautiyksikössä toivotaan myös, että korona- ja influenssarokotuksia otettaisiin edelleen silloin, kun niitä tarjotaan. Espoossa on tarkoitus toteuttaa koronan tehosteannoskierros 65 vuotta täyttäneille, 18 vuotta täyttäneille riskiryhmiin kuuluville sekä 12 vuotta täyttäneille voimakkaasti immuunipuutteisille loka-joulukuussa.

Influenssarokotukset pyritään aloittamaan loka-marraskuussa.

Samalla käynnillä pyritään tarjoamaan korona- ja influenssarokotteita.