Teatteri Taimine juhlii työn merkeissä. Uutuusnäytelmä kertoo nuorista, jotka ovat vaarassa syrjäytyä.
Teatteri Taimine on jo 20 vuotta puolustanut lasten ja nuorten näkökulmaa. Juhlavuotta teatteri viettää työn merkeissä – iloisena ja tyytyväisenä siitä, että esitykset voidaan taas viedä yleisön luo.
– Korona-aika oli meidän alalle todella rankkaa ja nyt yritämme päästä kiinni normaaliin työrytmiin, teatterin johtaja CG Wentzel sanoo.
Pandemia-aikana Teatteri Taimine testasi uusia tapoja kohdata yleisö, mutta aitoa vuorovaikutusta ei voi korvata millään.
– Ensimmäisen lock downin aikana teimme muutaman lyhytelokuvan, niin että saimme pidettyä yhteyttä päiväkoteihin ja kouluihin.
Nyt Taimine lähtee kiertämään uuden esityksensä Knock out kanssa. Paul Olinin käsikirjoittama ja ohjaama uutuusnäytelmä kertoo niistä nuorista, jotka ovat vaarassa syrjäytyä.
– Teemme todella paljon yhteistyötä nuorten kanssa, jotta esityksistä kuuluisi aito nuorten ääni. Keskustelemme siitä, miten he voivat ja ovat voineet. Esitys ei saa olla liian kevyt, mutta huumoria saa olla, CG Wentzel linjaa.
Teatteri Taimine on aina puolustanut lasten ja nuorten perspektiiviä ja Wentzel näkee, että se nyt vieläkin tärkeämpää kuin ennen pandemiaa.
– Lapset ovat kokeneet pandemian aikana yksinäisyyttä. He ovat olleet kotona enemmän kuin koskaan ennen. Se on murheellista.
– Taiteen tehtävä on isompi kuin koskaan. Kaikkea ei voi puhelimella klikata, vaan ihmiset tarvitsevat aikaa ja mahdollisuutta olla yhdessä. Lisäksi tarvitaan tilaa ajatella ja tuntea.
Kaikkea ei voi puhelimella klikata.
Teatteri pitää kokea yhdessä, koska teatteri vaatii vuorovaikutusta.
Idea Knock out -näytelmästä syntyi jo 2,5 vuotta sitten.
Teatteri Taiminen työtapaan kuuluu, että esitystä harjoitellaan täyspäiväisesti vähintään kuusi viikkoa. Käsikirjoitusta työstetään todella paljon ja sitä tarkastellaan kriittisesti.
– Yleisön pitää kokea, että kaikki tapahtuu tässä ja nyt. Esityksen pitää vaikuttaa spontaanilta, vaikka sitä on harjoiteltu paljon.
– Joskus yleisöstä heitetään kysymys tai kommentti, että 'olen kokenut saman'. Kerran yksi tyttö valitti esityksen jälkeen, että isä ei koskaan halaa häntä. Joskus toivomme, että saisimme enemmän aikuisia katsomaan esityksiä.
Teatteri Taimine muutti Kauppamiehentie 3:een Tapiolaan vuonna 2019. CG Wentzel vakuuttaa, että kaikki ovat viihtyneet. Hän naureskelee leikkivänsä isoa pomoa, mutta toteaa samaan hengenvetoon, että teatteri ei olisi mitään ilman työryhmää, joka tekee töitä suurella sydämellä.
– Se on aina sykähdyttävä hetki, kun näen, että tavarat pakataan autoon ja näyttelijät lähtevät vierailulle.
Teatteri Taimine kiertää pääkaupunkiseudun kouluja ja koko Suomea.
– Kiertueella energia menee siihen, että saamme joka kerta tehtyä yleisölle parhaan mahdollisen esityksen.
Vuonna 2019 Teatteri Taimine toteutti 340 esitystä ja katsojia niissä oli yhteensä noin 50 000.
Kun Teatteri Taimine lähtee vaikkapa Pohjanmaalle, kiertueella ollaan viikko ja kotona toinen viikko. Läheltä, kuten Porvoosta tai Hämeenlinnasta, ehtii yöksi kotiin.
Tapiolan tiloissakin voi järjestää esityksiä, mutta sinne mahtuu kerrallaan vain 25 katsojaa. Kouluilla järjestettäviin esityksiin voi osallistua kerralla noin 300 katsojaa.
– Korona-avustukset käytimme niin, että teimme lisää esityksiä. Yhdessä esityksessä oli vähemmän katsojia, vaikkapa vain yksi luokka, ja muille luokille esitys välitettiin interaktiivisen esitystaulun kautta.
– Yksi esitys harjoiteltiin ja esitettiinkin ulkona. Se toi mieleen meidän teatterin alkuajat, jolloin omaa tilaa ei ollut.
Tapiola on Wentzelin mukaan täydellinen paikka lähteä kiertueelle. Positiivista on sekin, että Espoon kulttuuritoimi käy avointa ja aktiivista dialogia toimijoiden kanssa.
Teatteri Taimine toimii vuosiavustuksen ja esitystulojen varassa.
– Vuosiavustus on meille todella tärkeä, koska sen turvin pystymme suunnittelemaan tulevaisuutta. Sen huomaa myös esityksistä.