Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kannattaako taloyhtiön ottaa lainaa vai periä lisävastikkeita, jos kassa tyhjenee energiakriisissä? – Näin asiantuntija nyt ohjeistaa

Viime aikoina voimakkaasti nousussa olleet energiakustannukset ovat nostaneet yhä useamman taloyhtiön huolen rahojen riittävyydestä ensi talvena.

Mikäli kassassa ei ole puskurirahaa, saattaa eteen tulla ylimääräisen yhtiökokouksen koolle kutsuminen ja hoitovastikkeen korottaminen taikka ylimääräisen hoitovastikkeen kerääminen.

Yhtiökokous hyväksyy taloyhtiön budjetin tilikaudelle. Hallitus voi tämän budjetin sisällä toimia melko vapaasti. Vaikka budjetti yritetäänkin laatia mahdollisimman hyvin todellisuutta vastaavaksi, joskus tulee eteen yllättäviä kustannuksia, kuten jokin vahinko tai voimakkaasti nousussa olevat energiakustannukset, kuten nyt.

Jos kassassa ei ole puskuria, joudutaan rahaa hankkimaan. Käytännössä se tarkoittaa ylimääräisiä vastikkeita osakkailta, vastikkeen korottamista taikka pankista haettavaa lainaa.

Pelkät pankkilainan perustamiskustannukset saattavat olla niin merkittävät, että varteenotettavampi keino yllättävien menojen paikkaamiseen voi olla vastikkeen korotus tai ylimääräisen vastikkeen kerääminen.

Vastikkeen nostamisessa tai ylimääräisen perimisessä on kyse yhtiökokouksen toimivaltaan kuuluvasta asiasta. Hallitus ei voi päättää siitä itse. Päätöstä varten hallituksen tulee kutsua koolle ylimääräinen yhtiökokous ja esittää siellä nähdäkseen paras ratkaisuehdotus.

Kutsu on lähetettävä viimeistään kaksi viikkoa ennen yhtiökokouksen aiottua ajankohtaa.

Vastikkeen korottamisesta ja ylimääräisen vastikkeen keräämisestä päätetään tavanomaisella enemmistöllä. Mikäli ollaan sitä mieltä, että kyse on kertaluonteisesta kustannusnoususta, lienee ylimääräisen vastikkeen periminen parempi vaihtoehto. Jos taas kustannusnousun arvellaan olevan pysyvämpi, on vastikkeen korottaminen luultavasti toimivampi vaihtoehto.

Vastikkeen korotus mahdollistaa myös puskurirahaston keräämisen taloyhtiölle. Puskurirahastolla tarkoitetaan 2–3 kuukauden tavanomaisia kustannuksia vastaavaa summaa yllättävien kustannusten varalle. Taloyhtiöllä olisi hyvä olla aina tällainen summa tilillään.

Yksi vaihtoehto varautua yllättäviin kustannuksiin on myös yhtiökokouksessa hallitukselle annettava valtuutus periä ylimääräinen yhden tai kahden kuukauden vastike tilikauden tai hallituksen toimikauden aikana. Näin ollen taloyhtiö voi välttää ylimääräisen yhtiökokouksen koolle kutsumisen, jos eteen tulee jotain yllättävää.

Jos ylimääräinen vastike joudutaan perimään, on hallituksen esitettävä siitä selvitys seuraavassa yhtiökokouksessa ja osoitettava miksi ylimääräinen vastike on peritty.

Kirjoittaja on Kiinteistöliitto Uusimaan lakimies.