Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jopa 300 pappia koolle Lohjalle historialliseen kokoukseen – "Voi todellakin näkyä katukuvassa"

Espoon hiippakunnan synodaalikokous järjestetään Lohjalla. Tilaisuuden teema on Pelastus.

Lohjalla järjestetään tänään tiistaina 27. syyskuuta Espoon hiippakunnan synodaalikokous. Tilaisuuteen piispa Kaisamari Hintikka on kutsunut hiippakuntansa kaikki 600 pappia. Kirkkoherra Juhani Korte pitää realistisena, että paikalle saapuu reilut 300 pappia.

– Lohjan seurakunta tarjoaa kapitulin järjestämälle tilaisuudelle puitteet. Tilaisuuden isännöinti on meille kunnia-asia, sanoo Juhani Korte.

Papisto näkyy myös Lohjan kaupunkikuvassa, sillä tilaisuus järjestetään Laurentius-salissa ja juhlaväen ruokailu seurakuntatalolla. Iltapäivällä tilaisuuteen osallistuvat kokoontuvat yhteiseen messuun Pyhän Laurin kirkkoon.

– Messun jälkeen on noin pari tuntia ennen kuin bussikuljetukset lähtevät. Tämä tarkoittaa, että Lohjan katukuvassa voi todellakin nähdä poikkeuksellisen paljon pappeja, Korte vahvistaa.

Synodaalikokous järjestetään vain joka kuudes vuosi.

– Tapahtuma on sikäli historiallinen, että seuraava kirkkolaki ei edellytä enää tässä muodossa synodaalikokouksen järjestämistä.

Katukuvassa voi todellakin nähdä poikkeuksellisen paljon pappeja.

– Muutos aiempaan on sekin, että tilaisuuteen osallistuvan papiston sallitaan osallistuvan arkipuvussa, eikä juhlapuvussa kuten aiemmin edellytettiin, Juhani Korte jatkaa.

Tänä vuonna kaikissa Suomen yhdeksässä hiippakunnassa järjestetään synodaalikokous, jossa on yhteisenä teemana Pelastus.

– Synodaalikokouksia varten on usein kirjoitettu niiden teemaa kuvaava synodaalikirja tai muu synodaalikirjoitus, joka toimii sitten työskentelyn pohjana. Ennen jokainen hiippakunta kirjoitti omansa, mutta nyt kaikilla on käytössään sama kirja, Korte taustoittaa.

Tilaisuudessa papit käsittelevät ja keskustelevat ajankohtaisista teologisista sekä kirkon toimintaa koskevista kysymyksistä. Aihetta käsitellään niin teologisesti kuin myös käytännöllisesti seurakunnan toimintaan ja elämään liittyen.

Tänä vuonna tilaisuudessa alustajina toimivat lääninrovasti Mimosa Mäkinen sekä Uuden testamentin eksegetiikan dosentti Niko Huttunen Helsingin yliopistosta. Tilaisuuden juontavat Sampo Ojala ja Piia Korpijaakko Lohjan seurakunnasta.

Pelastus-teeman lisäksi käsitellään viimeaikojen kysymykseksi noussutta henkistä kriisinkestävyyttä.

– Olemme eläneet ensin parin vuoden ajan covid-pandemiaa, sen jälkeen tulivat Ukrainan sota ja energiakriisi. Arkiset taloudelliset huolet koskettavat jo monia, ja se hätä näkyy Lohjallakin papin palvelutyössä.

– Näiden kriisien seuraukset tulevat näkymään viiveellä vielä pitkään.

Synodaalikokousta seuraavana päivänä järjestetään rovastikunnallinen kokous, jonka koollekutsuja on Juhani Korte. 70:stä kutsutusta rovastista kuutisenkymmentä on vahvistanut osallistumisensa.

– Se on oikein hyvin, iloitsee Korte.

– Teams’ssä kokoonnumme, se on nykyaikaa, hän naurahtaa.