Lain mukaan kunnassa asuminen on edellytys sille, että voi toimia sen luottamushenkilönä.
Liike Nytin Helsingin kaupunginvaltuutettu Joel Harkimo on useiden lehtitietojen mukaan muuttanut Sipooseen. Anna-lehden (5.8.) mukaan "Joel muutti vastavalmistuneeseen unelmakotiin Sipooseen Jannin (Hussi) kanssa heinäkuussa".
Sipoon Sanomien (1.4.) jutussa Harkimo kertoo, että Västerskogista tulee pariskunnan loppuelämän koti.
Harkimo ei ole kuitenkaan pyytänyt eroa valtuustosta, mitä kunnasta pois muuttavalta edellytetään.
Joel Harkimo aikoo jatkaa Helsingin kaupunginvaltuutettuna nyt ja tulevaisuudessa.
– Mähän asun Töölössä. Lehdet kirjoittavat mitä kirjoittavat, ja pitäähän muuttaminen sillä tavalla paikkansa, että olen muuttanut sisään Sipoon taloon.
– Olen stadissa syntynyt ja koen itseni helsinkiläiseksi. Olen täällä töissä, yrityskuviot ja valtuustohommat ovat täällä.
Sipoon Sanomille Harkimo tosin hehkutti huhtikuussa hieman toisin: "Koen olevani pohjimmiltani sipoolainen".
Harkimo uskoo, että monet muutkin valtuutetut viettävät paljon aikaansa muualla kuin kotipaikkakunnallaan.
Tapana on ollut, että muualle muuttaneet ilmoittavat valtuustolle.
– Uusi talomme on kilometrin tai kaksi Sipoon puolella. Siellä voi olla arkipäivinä, ja sieltä on helppo liikkua Helsinkiin.
Jos muuttaa pois kotikaupungista, ei voi toimia valtuustossa, painottaa Helsingin va. hallintojohtaja Antti Peltonen.
– Se on edellytys sille, että voi toimia kunnan luottamushenkilönä.
Asumista on kuitenkin kahdenlaista, ja Peltonen tarkoittaa tässä yhteydessä kirjoilla olemista Helsingissä. Joel Harkimon kotipaikka oli väestökirjanpidon mukaan vielä ainakin alkuviikosta Helsinki.
Asua voi osan vuodesta myös virallisen kotikuntansa ulkopuolella. Ihminen ei kuitenkaan voi täysin itsenäisesti päättää kotipaikkakuntaansa, jos hänellä on asuntoja useammassa kuin yhdessä kunnassa.
Kotikuntalain mukaan kotikunta on "sellainen kunta jossa henkilöllä on asuinpaikka, jonne on kiinteimmät yhteydet".
Kun lehti kertoo, että Harkimo on muuttanut "vastavalmistuneeseen unelmakotiin" yhdessä puolisonsa kanssa, tämän perusteella voisi ajatella, että hänellä on kiinteimmät yhteydet tähän asuntoon, jos vertailukohtana on kaupunkiasunto työ- ja luottamustehtävien hoitoa varten.
– Väestökirjanpito sen ratkaisee, sen mukaan joudutaan toimimaan. Ihmisen pään sisään on vaikea päästä sisään eikä kaupungilla ole resursseja tai toimivaltaa luottamushenkilöiden asuinpaikkojen tarkasteluun, Peltonen toteaa.
Kotikunnan määräytymisestä on käyty myös oikeutta. Asiasta on useita Korkeimman hallinto-oikeuden ratkaisuja. Esimerkiksi elokuussa 2008 KHO otti kantaa tapaukseen, jossa henkilö asui kunnassa A aviopuolisonsa ja kolmen lapsensa kanssa. Henkilöllä oli kunnassa B vuokrayksiö.
Ratkaisun perusteluissa todettiin, että "henkilön oma käsitys kotikunnasta ei voi ratkaista kotikunnan määräytymistä silloin, kun käytettävissä oleva selvitys perhesuhteista, toimeentulosta tai muista vastaavista seikoista osoittaa selkeästi kiinteän yhteyden muuhun kuntaan ja jos edellä mainitut seikat eivät osoita riittävää yhteyttä henkilön kotikunnaksi katsomaansa kuntaan".
Kriteerinä KHO piti "henkilön tosiasiallista asumista tietyssä kunnassa".
Peltosen mukaan luottamushenkilöiden kotikunnasta ei ole jouduttu Helsingissä vääntämään kättä ainakaan pitkään aikaan.
– Tapana on ollut, että muualle muuttaneet ilmoittavat tästä valtuustolle, joka myöntää eron luottamustoimesta tai toteaa luottamustoimen päättyneeksi kelpoisuuden menettämisen vuoksi. Muistaakseni Tampereella luottamushenkilön kotipaikasta on käyty oikeutta.
Pohdinta Harkimon kotipaikasta saattaa edellyttää Helsingiltä jatkotoimia.
– Kyllä tämä lehtikirjoittelu herättää kysymyksen. Meidän pitäisi varmaan keskustella asiasta hänen kanssaan, Peltonen tuumii.
Lehtitietojen perusteella myös Liike Nytin toisella Helsingin valtuutetulla Harry Harkimolla eli Joelin isällä on kiinteät siteet Sipooseen. Anna-lehti kertoo, että Joelin talo sijaitsee vain "sadan metrin päässä Hjalliksen kodista".
Hjallis Harkimo on osallistunut tänä vuonna kuuteen kokoukseen 15:sta, Joel Harkimo 13:een.