Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

1 300 oppilaan ja noin 60 miljoonan euron jättikoulukeskus halutaan valmiiksi 2026 Kirkkonummella – lainarahan korko nyt 2,76 prosenttia

Kirkkonummen kunta pyrkii saamaan uuden suurkoulukeskuksen rakennustyöt viimein pikavauhdilla käyntiin. Hankkeesta on ulkoistettu mahdollisimman suuria osia, ja rahoitus hoidetaan autokaupan tapaan leasingillä.

Vuosia suunniteltu Gesterbyn kaksikielinen koulukeskus on päätetty toteuttaa, vaikka kustannukset ovat nousseet rajusti viime aikoina. Itse asiassa koko hankkeen lopullista hintaa ei tiedetä, vaan loppulasku jää lähivuosiksi vielä auki.

Kaksikieliseen koulukeskukseen tulevat uudet tilat Gesterbyn koululle ja Winellska skolanille. Oppilaspaikkoja on vajaat 1 300.

Suurin osa näiden koulujen oppilaista on jo väistötiloissa ja lopuillekin järjestyy väliaikaiset tilat vuodenvaihteessa. Vanha koulukeskus puretaan kokonaan.

Hankkeen rahoituksesta saatiin tarjoukset Danske Finance Oy:ltä ja Kuntarahoitus Oyj:ltä. Jo aiemmin on valittu rakentajaksi YIT, joka hoitaa koko hankkeen ja vastaa myös kiinteistön ylläpidosta 20 vuotta.

Rahoittajaksi esitetään Kuntarahoitusta, joka on kuntien ja valtion omistama luottolaitos.

Gesterbyn koulukeskuksen runsaan 7 hehtaarin tontti on tarkoitus vuokrata Kuntarahoitukselle 40 vuodeksi 85 000 euron vuosivuokralla. Kuntarahoitus maksaa rakentamisen laskut suoraan YIT:lle.

Kuntarahoituksen leasingrahoitustarjous on kunnalle kiinteällä 2,76 prosentin korolla 10 vuodeksi. Sitä voidaan tarkistaa, kun hanke on runsaan kolmen vuoden kuluttua näillä näkymin valmis.

Kunnanvaltuusto hyväksyi hankkeen kustannuksiksi aiemmin 42,5 miljoonaa euroa.

Rakentajien tarjousten jälkeen vanha kustannusarvio ei pitänyt alkuunkaan paikkansa, vaan valtuusto hyväksyi hiljakkoin hankkeelle 17 miljoonaa euroa lisää rahaa.

Tämänhetkinen kustannusarvio on noin 59 miljoonaa euroa. "Piikki" on kuitenkin yhä auki, sillä rakennuskustannukset on sidottu indeksiin, joka voi nostaa lopullista hintaa tai myös laskea sitä.

Kuntarahoitus on varautunut rahoitustarjouksessa noin 65 miljoonan euron kustannuksiin.

Gesterbyn koulukeskuksesta on tulossa Kirkkonummen kunnan tähän saakka kallein rakennushanke. Kunnanhallitus käsittelee rahoitussopimusta 26. syyskuuta.

Joulukuun alussa avattava uusi Kirkkonummen hyvinvointikeskus, jonne terveyskeskus muuttaa, on maksanut noin 50 miljoonaa euroa. Kunta neuvottelee parhaillaan tämän kiinteistön myynnistä Lähi-Tapiolan kokoaman rahoitusryhmän kanssa. Sama ryhmä osti aiemmin Espoon kaupungilta Espoon sairaalan kiinteistön.

Kirkkonummen keskustan toinen suurkoulu Jokirinteen oppimiskeskus valmistui viime vuonna.

Keskus maksoi noin 40 miljoonaa euroa. Summaan sisältyy 10 vuoden ylläpitosopimus, jolla rakennusyhtiö SRV vastaa kiinteistöstä ja sen huollosta.