Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Espoon tiukka säästöohjelma nosti riidan kouluista – "Ei vastaa kasvavan kaupungin tarpeita"

Nousevat kustannukset ja investointikatto pudottamassa hankkeita investointilistalta.

Laurinlahden koulun peruskorjaus sekä Jupperin koulun ja päiväkodin uudisrakennus tulee lisätä takaisin investointiohjelmaan.

Tätä mieltä on kaupunginhallituksen tila- ja asuntojaosto, joka käsitteli maanantaisessa kokouksessaan Tilapalvelut-liikelaitoksen esitystä vuosien 2023–2031 investoinneiksi.

Myös kasvun ja oppimisen lautakunta haluaa, että Laurinlahden koulu peruskorjataan tai rakennetaan uudelleen peruskoulukäyttöön. Jupperin koulun osalta lautakunta esittää vaiheittain etenemistä siten, että koulutilat toteutetaan ensimmäisenä. Kasvun ja oppimisen lautakunta käsitteli investointiesitystä viime viikon keskiviikkona.

Tilapalvelut-liikelaitos esittää Laurinlahden koulun purkamista. Sen mukaan Kiviruukin alueen lukiohanke korvaisi Laurinlahden kouluhankkeen.

Kiviruukin alueen lukio ollaan ottamassa uudeksi selvityskohteeksi.

Laurinlahden koulun perusparannukseen oli aiemmin osoitettu reilut 11 miljoonaa vuosille 2022–2024. Tuoreessa investointiesityksessä rahoitus on poistettu.

Jupperin koulun ja päiväkodin rakentamiseen oli määrä päästä vuosina 2024–2026, mutta investointiesityksessä siihen varatut 17 miljoonaa euroa on otettu pois. Koulu toimii siirtokelpoisissa tiloissa.

Uutena hankkeena investointilistalle on nousemassa Postipuun koulun tarpeeseen rakennettava Mestarintunnelin kenttä. Ja suunnittelurahaa tulisi Postipuun koululle ja päiväkodille sekä Kurttilan koululle.

Koulupoliitikkojen mukaan investointiohjelma ei vastaa kasvavan kaupungin tilatarpeita. Heidän mukaansa investointiohjelmassa esitetty 4–5 vuoden katkos on epärealistinen eikä vastaa palvelutarpeen kasvuvauhtiin.

He edellyttävät, että Kiviruukkiin varataan lukiotontti, johon aletaan suunnitella Itämerilukiota.

Tila- ja asuntojaosto vaatii Rödskog skolanin siirtokelpoisen koulun vuokrauksen jatkamista 2023–2031 osana Pohjois-Espoon kouluverkkoa ja kiirehtii ratkaisuja Aarnivalkean ja Jousenkaaren koulujen tyhjien koulurakennusten tulevaisuudesta.

Jaosto edellyttää Tilapalveluiden selvittävän yhdessä kasvun ja oppimisen toimialan kanssa myös mahdolliset lisätilojen tarpeet liittyen väestönkasvuun ja Ukrainan pakolaisiin.

Tilapalvelut-liikelaitoksen investointiesitys pohjautuu Taloudellisesti kestävä Espoo -ohjelman linjaukseen laskea investointitasoa 10 prosentilla.

Haastetta yhtälöön lisäävät myös monen hankkeen nousevat kustannukset.

Kaikkien investointien enimmäismäärän on sovittu olevan enintään 250 miljoonaa euroa vuodessa.

Tilapalvelut-liikelaitoksen esityksessä on omaan taseeseen rakennettaville uudisrakennuksille ja peruskorjauksille varattu 105 miljoonaa euroa vuodelle 2023, 86,7 miljoonaa euroa vuodelle 2024, 30,8 miljoonaa euroa vuodelle 2025 ja 11,7 miljoonaa euroa vuodelle 2026. Vuosille 2027–2031 on varattu 35 miljoonaa euroa.

Perusparantamiseen on varattu vuosittain 9 miljoonaa euroa.

Lisäksi tiloja hankitaan vuokramenettelyllä ja yhtiöhankkeilla.

Valtuuston on määrä päättää talousarviosta ja taloussuunnitelmasta 7. joulukuuta.