Lohjan sairaalan synnytysosaston lopettaminen on yksi mahdollisista säästökohteista, kun Helsingin ja Uudenmaan sairaaanhoitopiiri (Hus) yrittää sopeuttaa ensi vuoden talouttaan 2023 toimeenpantavan sote-uudistuksen raameihin.
Länsi-Uusimaa-lehti kertoo, että Husissa on laadittu säästölista, josta löytyy muun muassa Lohjan synnytystoiminnan lakkauttaminen.
– Husin ensi vuoden taloudesta pitäisi löytää 95 miljoonan euron supistukset vuosiin 2021 ja 2022 nähden. Se ei ole kovin helppoa, sanoo Länsi-Uudenmaan hyvinvointialuetta yhtymähallituksessa edustava Mikko Piirtola (kok.) Länsi-Uusimaan haastattelussa.
Rahoitusvajeen kattamista käsiteltiin Husin yhtymähallituksessa maanantaina. Piirtola sanoi L-U:lle,että yhtymähallitus kävi keskustelua yleisellä tasolla pohtimalla muun muassa, millaisia vaikutuksia eri säästötoimenpiteillä olisi kokonaisterveydenhuoltoon ja palvelutasoon.
Konkreettisia säästöpäätöksiä odotetaan viikon päästä.
– Ensi viikolla järjestetään ylimääräinen hallituksen kokous, jossa saadaan mahdollisesti jo jonkinnäköisiä päätöksiä johonkin suuntaan, Piirtola sanoi L-U:lle.
Mahdollisena säästökohteena ovat Husin henkilöstömenot.
Ylen uutiset kertoi maanantaina, että Husissa uhkaavat myös potilasmaksujen korotukset, jos sote-uudistus toteutetaan rahoituksen osalta suunnitellulla tavalla.
Husin hallituksen puheenjohtaja Risto Rautava (kok.) sanoi Ylelle, että 65–95 miljoonan euron rahoitusvajetta ei kyetä paikkaamaan juustohöylällä.
Rautavan mukaan Husin tarvitsemasta lisärahoituksesta neuvotellaan parhaillaan valtion ja hyvinvointialueiden kanssa.
Säästöjä voidaan Rautavan mukaan hakea myös tietohallinnosta ja kiisteistöpuolelta.
Toimintojen lakkautuksia voi tulla useita. Lohjan synnytysosaston lakkautus toisi vuodessa vain 3 miljoonan euron säästöt.
Valtiovarainministeriön muutosjohtaja Ville-Veikko Ahonen sanoo Ylelle, että suoraa lisärahoitusta Husille ei ole tulossa. Sen sijaan keskusteluja käydään Hus-yhtymän investoinneista ja niihin liittyvän lainanottovaltuuden määrästä.
Ahosen mukaan lisärahaa Uudellemaalle voi kuitenkin tulla niin sanotusta yliopistosairaalalisästä, joka on maan hallituksen valmistelussa.
Husin rahoituksesta päättävät Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue, Itä-Uudenmaan hyvinvointialue, Vantaan ja Keravan hyvinvointialue sekä Helsingin kaupunki.
Niiden pitää tehdä ratkaisunsa valtiolta saamansa sote-rahoituksen puitteissa.