Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Poliisit laulavat nuorille hätänumerosta ja heijastimen käytöstä – "Musiikin keinoilla voi vaikuttaa ja opettaa todella paljon"

Helsingin Poliisisoittokunnan musiikin kanssa tarjoama tieto uppoaa nuoriin.

Helsingin poliisisoittokunta tulee lokakuussa viihdyttämään espoolaisia kuulijoita ja tuomaan musiikilla höystetyt tietopaketit lapsille ja nuorille.

Tangoja, musikaalisävelmiä ja iskelmiä sisältävän Hurmio!-konsertin solisteina laulavat tangokuningatar Arja Koriseva ja baritoni Ville Rusanen.

Perinteisten tangojen ja musikaalimusiikin lisäksi kuullaan aivan tuoretta musiikkia, jota edustaa Tangon sävellys- ja sanoituskilpailun vuoden 2022 voittajatango Etten kuollut turhaan. Sen on säveltänyt Pertti Jalonen ja sanoitus on Eija Hinkkalan ja Arja Korisevan yhteistyötä.

Espoon kulttuurikeskuksessa Tapiolassa 6. lokakuuta kuultavan konsertti johtaa ylikapellimestari Sami Ruusuvuori.

Helsingin poliisisoittokunta esiintyy myöhemmin lokakuussa myös päiväkoti- ja alakouluikäisille lapsille Kutsu poliisi 112 -konserteissa. Lavalle pääsee myös soittokunnan pitkäaikainen yhteistyökumppani Sunan koulun kuoro.

– Konsertit varataan aina heti täyteen, Sami Ruusuvuori kertoo.

Konserteissa puhutaan muun muassa liikennekäyttäytymisestä, kiusaamisesta ja siitä, miten toimitaan, kun pitää soittaa häränumeroon 112.

– Musiikin keinoilla voi vaikuttaa ja opettaa todella paljon, Sami Ruusuvuori vakuuttaa.

– Konsertissa kerromme, mitä 112:sta vastataan ja mitä sinne soittajan pitää kertoa. Kun sen jälkeen vielä laulamme aiheesta, niin numero 112 jää varmasti kaikkien mieleen.

Soittaen ja laulaen valistetaan myös heijastimen käytöstä sekä veneilystä ja pelastusliivien käytöstä.

– 112-konsertti on myös vähän teatraalinen, koska osa soittajista heittäytyy rooleihin ja pukeutuu esimerkiksi rosvoiksi.

Lokakuun lopulla Poliisisoittokunnan Pidä huolta -konsertti tavoittaa kaikki espoolaiset 7-luokkalaiset konserteissa, jotka järjestetään Espoon kulttuurikeskuksessa ja Suurpellon koulussa. Näitä konsertteja isännöivät kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä ja Länsi-Uudenmaan poliisipäällikkö Timo Saarinen.

Näissä konserteissa teemoina ovat päihteet, seksuaalinen itsemääräämisoikeus, kiusaaminen, some-käyttäytyminen ja väkivalta.

Nuoret kuuntelevat, kun vaikkapa huumerikoksia tutkiva poliisi on itse kertomassa päihteistä, mitä ne oikeasti sisältävät, millaisia riskejä käyttöön liittyy ja mitä tapahtuu, kun käytöstä jää kiinni.

– Nuoret eivät jaksaisi kuunnella 1,5 tuntia pelkästään jonkun puheita, mutta kun asioista puhutaan tarkkaan mietittyjen biisien välissä, viesti menee perille, Sami Ruusuvuori sanoo.

Pidä huolta -konserteissa puhutaan vaikeista asioista, ja Helsingin poliisisoittokunta on saanut niistä hyvää palautetta sekä nuorilta että opettajilta.

Sami Ruusuvuori muistuttaa, että valistuskonserteilla on pitkä perinne. Ne aloitti Georg Malmstén jo vuonna 1955, kun Lasten liikennelaulu kantaesitettiin.

– Ensin valistuskonsertteja tehtiin lapsille. Sitten konsertteja alettiin viedä yläkouluihin, koska siellä ovat suurimmat haasteet. Huumeista on laajennettu muihinkin aiheisiin.

Helsingin Poliisisoittokunnan konsertit tavoittavat noin 26 000 lasta ja nuorta vuodessa.