Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomeen perustetaan "mahdollisimman pian" 16 uutta vastaanottokeskusta – Katso tästä, osuuko keskus omalle paikkakunnallesi

Maahanmuuttovirasto aikoo perustaa kaikkiaan kuusitoista uutta vastaanottokeskusta. Keskusten toiminnasta vastaavat Kotokunta Oy ja Hemcare Oy. Viraston mukaan keskukset avataan "mahdollisimman pian".

Vastaanottokeskukset avataan kilpailutuksen jälkeen. Ensimmäisen vaiheen kilpailutus koskee keskuksia Pohjois-Karjalassa, Etelä-Savossa, Pohjois-Savossa, Keski-Suomessa, Lapissa, Päijät-Hämeessä, Kanta-Hämeessä ja Pirkanmaalla. Jokaisella alueella on kilpailutettu kahden vastaanottokeskuksen toiminta.

– Tarvittavien vastaanottokeskusten ja vastaanottokeskuspaikkojen määrä riippuu Suomeen saapuvien kansainvälistä suojelua ja tilapäistä suojelua hakevien ihmisten määrästä. Viime vuosina turvapaikanhakijoiden määrä on ollut maltillinen, mutta Venäjän hyökättyä Ukrainaan olemme perustaneet useita uusia vastaanottokeskuksia, kertoo vastaanottoyksikön johtaja Pekka Nuutinen viraston tiedotteessa.

Tällä hetkellä Suomessa on toiminnassa 83 vastaanottokeskusta, niiden sivutoimipistettä ja yksityismajoittujien palvelupistettä sekä 8 alaikäisyksikköä. Vastaanottojärjestelmässä on kirjoilla noin 40 000 asiakasta, joista puolet asuu yksityismajoituksessa ja 10 prosenttia kuntamallin kautta kunnissa.

Suurin osa asiakkaista on Ukrainasta paenneita. Uusien turvapaikanhakijoiden määrä muista maista on alhainen.

– Uudet kilpailutetut vastaanottokeskukset perustetaan nyt toiminnassa olevien vastaanottokeskusten rinnalle. Jos suojelua hakevien määrä laskee, sopeutetaan eli vähennetään keskusten kokonaismäärää, kertoo Nuutinen tiedotteessa.

Vastaanottokeskusten hankinnan arvo on arviolta noin 250 miljoonaa euroa vuoteen 2027 mennessä.

Uudet vastaanottokeskukset:

Kotokunta Oy:

Joensuu

Kitee, Kontiolahti, Lieksa tai Nurmes

Mikkeli

Savonlinna tai Pieksämäki

Kuopio

Varkaus tai Iisalmi

Jyväskylä

Keski-Suomen hyvinvointialue

Rovaniemi

Lahti

Päijät-Hämeen hyvinvointialue

Hämeenlinna

Kanta-Hämeen hyvinvointialue

Tampere

Pirkanmaan hyvinvointialue

Hemcare Oy:

Kemi tai Tornio