Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Matti Vanhanen rajaisi entisen kotikaupunkinsa Espoon rajua kasvua: "Kunnallispolitiikassa on lupa painaa jarrua"

Eduskunnan puheenmies Matti Vanhanen (kesk.) vietti lapsuutensa ja poliittisen uransa ensimmäiset vaiheet Espoossa. Entisen kotikaupunkinsa kehitystä hän on pitänyt silmällä senkin jälkeen ja vaikuttanutkin siihen keskeisesti muun muassa hyväksymällä pääministerinä valtion rahoituksen länsimetrolle ja vaikuttamalla Aalto-yliopiston perustamiseen.

Nyt hän kertoo nyt terveisensä vanhaan kotikaupunkiin. Aloitetaan Espoon viime vuosien rajusta väkiluvun kasvusta. Se ei Vanhasen mielestä ole mikään väistämätön luonnonilmiö.

– Espoon kunnallispolitiikassa törmää väitteeseen, että he kokevat velvollisuudekseen ottaa vastaan voimakas kasvu. Se on itse keksitty perustelu. Espoolla ei ole mitään ylimaallista velvoitetta tarjota asuntoja kaikille. Jos tarjontaa ei ole, ihmiset osaavat hakea asuinpaikkoja muualta, kuten Tampereelta, Turusta ja Kuopiosta, hän sanoo.

Lue myös:

300 000 asukkaan raja rikkoutumassa Espoossa heinäkuussa – alkuvuonna kaupunki kasvoi ennätysvauhtia

Vanhasen mukaan on moneen kertaan todistettu, että yli prosentin kasvu ei ole ollut taloudellisesti järkevää missään. Hän katsoo, että kasvu kannattaisi pitää 0,5 – 1 prosentin tasolla.

– Se on toki kunnallisen demokratian päätettävä asia, mutta minun mielestäni (Espoon) kannattaisi rajoittaa kasvua. Kunnallispolitiikassa on lupa painaa jarrua, hän sanoo.

Yksi tapa, jolla Espoo voi kasvua rajoittaa, on kaavoitus. Siinä tärkeintä on Vanhasen mielestä perheasuntojen ja pienasuntojen suhde. Hän myös suosisi täydennysrakentamista.

– En halua nyt osoittaa mitään tiettyä aluetta Espoossa, mutta jos yhdellä kertaa rakennetaan tyhjästä massiivisia kerrostaloalueita, voi kysyä, onko se tietoista kasvun hakemista vai vastaamista vääjäämättömään kysyntään, hän huomauttaa.

Toinen Espoon väkiluvun kasvuun liittyvä piirre on vieraskielisten suuri osuus, mikä tuo mukanaan myös haasteita.

Lue myös:

Tutkija: "Riski segregaatiosta suurempi kuin mihin Espoossa on aiemmin totuttu"

Tämä on vaikeasti ratkaistavissa, myöntää Vanhanen.

– Kansantaloutena tarvitsemme ulkomailta tulevaa työvoimaa, ja sen kasvu tulee olemaan pysyvä trendi. Mutta siinäkin voi kysyä, onko sen pakko keskittyä Espooseen ja Vantaalle. Ei pk-seudun tarvitse kokea, että sillä on velvollisuus hoitaa koko maan työväen tarjonta ulkomailta, hän sanoo.