Pelillistämistä voi hyödyntää monin eri tavoin etenkin opetuksessa ja henkilöstön kehittämisessä.
Pelillistäminen on yksi uusista trendeistä työelämässä ja koulutuksessa.
Pelillistäminen on peleistä tuttujen elementtien hyödyntämistä eri ympäristöissä, esimerkiksi opetuksen tukena tai henkilöstön kehittämisessä.
– Opetuksen pelillistäminen on erinomainen tapa osallistaa opiskelijoita. Se tarjoaa opiskelijalle aktiivisen roolin kuuntelemisen sijaan. Parhaassa tapauksessa oppimispelit motivoivat ja sitouttavat opiskelijaa ja tekevät opiskelusta hauskaa, koulutusasiantuntija Saija Sinisalo Taitotalosta kertoo.
Taitotalo on suomalainen koulutusosakeyhtiö, joka syntyi tammikuussa 2020, kun AEL ja Amiedu yhdistyivät. Yhtiö toimii Helsingissä ja Oulussa.
Pelillistämiseen liittyen Taitotalo järjestää Digiopettajakoulutus -kursseja.
Sinisalo kertoo, että Digiopettajakoulutuksessa tärkeimpänä tavoitteena on, että osallistuja saa hyvät valmiudet tuottaa monipuolisia verkko- ja etäkoulutuksia kohderyhmä, oppimistavoitteet sekä käytettävyys ja saavutettavuus huomioiden.
Taitotalon Digiopettajakoulutus koostuu kolmesta moduulista: Motivoivan verkkokurssin suunnittelu ja toteutus, osallistava ja innostava etä- ja hybridiopetus sekä opetuksen pelillistäminen.
Opetuksessa syvennytään muun muassa pedagogisesti hyviin verkkokoulutuksiin, opetuksen digitaalisiin välineisiin, oppijoiden osallistamiseen ja aktivointiin, oppimispelien suunnitteluun ja toteuttamiseen sekä verkko- ja etäopetuksen tärkeisiin teemoihin: tekijänoikeudet, verkossa ohjaaminen, GDPR ja oppimisanalytiikka.
Sinisalon mukaan koulutus soveltuu kaikille valmennusten parissa työskenteleville, erityisesti opetus-, ohjaus- ja koulutusalan ammattilaisille sekä henkilöstön osaamisen kehittäjille.
– Olemme tehneet Digiopettajakoulutuksesta muun muassa räätälöityjä sisältöjä eri oppilaitosten opetushenkilöstölle. Se on toteutettu myös työvoimakoulutuksena TE-toimiston asiakkaille. Tällä koulutuksella Taitotalo valmentaa myös omaa henkilöstöään digiopetuksen ja -ohjaamisen ammattilaisiksi, hän sanoo.
Sinisalo painottaa, että pelillistämistä voi hyödyntää monin eri tavoin etenkin opetuksessa ja henkilöstön kehittämisessä. Taitotalossa sitä on käytetty muun muassa henkilöstön tietoturvaosaamisen kehittämiseen. Lisäksi pelillistämistä hyödynnettiin osallistamaan henkilöstö uusien arvojen määrittelyyn sekä strategiatyöhön. Pelillistämisen menetelmin voidaan kartoittaa myös henkilöstön osaamista.
– Itse olen hyödyntänyt pelillistämistä opetuksessa: Pelin voi toteuttaa joko yksilötehtävänä tai ryhmämuotoisena. Se voi olla tietokilpailutyyppinen, pohdintaa ja keskustelua vaativa tai käytännön toimenpiteitä edellyttävä. Sitä voi hyödyntää niin uuden opiskelussa kuin asian kertaamisessa. Erityisen innostunut olen pelillisyyden mahdollisuuksista ryhmäytymisen apuna.
Rekry2022 messut Järvenpäässä 4.10. Aino-Areenalla