Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kauppakamari huolissaan: Yritysten suhdannenäkymät näyttävät vaisulta, tuotannon nousujohteinen trendi kiipumassa

Helsingin seudun kauppakamarissa ollaan huolissaan seutukunnan yrityselämän tulevaisuudesta. Kasvu on tasaantunut, ja tuotanto on kääntynyt lievään laskuun. Kustannustason on nousu on vaikuttanut tuotannon arvoon erityisesti teollisuudessa, rakentamisessa ja kaupan alalla. Sen sijaan kuljetusalan yritysten liikevaihto on pysynyt kohtuullisena.

Yritysten liiketoimintaan ja tulevaisuuteen vaikuttavia isoja kysymysmerkkejä on tällä hetkellä paljon ilmassa – energian kallistuminen, muu kustannusnousu, sota ja työmarkkinakierrokset.

– Inflaatio ja korkojen nousu heikentävät nyt kotitalouksien ostovoimaa ja koronarajoitusten purkamisen jälkeen lupaavasti alkanutta kulutuskysyntää. Hyvä työllisyystilanne auttaa kuitenkin taloutta, arvioi toimitusjohtaja Pia Pakarinen Helsingin seudun kauppakamarista.

Kauppakamari on selvittänyt yritysten arvioita taloudesta ja suhdanteista tuoreella kyselyllä, johon vastasi 640 yritystä Helsingin seudulta. Jopa puolet kyselyyn vastanneista yrityksistä kertoo, että niiden liikevaihto tulee olemaan suurempi kuin viime vuonna. Toisaalta jopa 31 prosenttia yrityksistä arvioi, että niiden kannattavuus heikkenee.

– Vaikka uhkakuvia on paljon, yritysten tunnelma ei silti vielä ole synkkä, vaikka vastanneista yrityksistä jo noin 31 prosenttia kertoo yleisen tunnelman painuneen pessimistiseksi. Noin 21 prosenttia yrityksistä luonnehtii edelleen tunnelmaa myönteiseksi, Pakarinen sanoo.

Kuljetusalalla tunnelmat ovat tälläkin hetkellä myönteistä tasoa.

– Alan liikevaihtoa ovat nostaneet esimerkiksi korkeat kuljetuskustannukset. Meri- ja lentorahdissa rahtihinnat ovat pysytelleet selkeästi pitkän ajan keskiarvon yläpuolella. Maantierahdeissa Euroopan pääreiteillä hinnat ovat olleet jopa kaikkien aikojen korkeimmalla tasolla. Lisäksi varastot ovat nyt täynnä kuluttajien miettiessä tarkemmin ostoksiaan, sanoo tiedotteessa Kuehne+Nagel Suomen toimitusjohtaja Hanna Korvenpää.