Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vanginvartijoita tarvitaan lisää – Ala on kärsinyt pitkään työvoimapulasta

Rikosseuraamusalan tutkintokoulutuksen aloitti syyskuun alussa uudistetulla opetussuunnitelmalla noin 70 opiskelijaa.

Opetuksen uudistamisen lähtökohtana ovat alan muuttuvat vaatimukset, opintokokonaisuuden selkeytys ja opiskelijoiden yksilöllisemmät koulutuspolut.

– Uudistuksella pyritään jäntevöittämään sisältöä. Koulutus jakautuu nyt selkeästi kahteen eri teoriajaksoon, joiden keskellä on pidempi työssäoppimisjakso, Rikosseuraamusalan koulutuskeskuksen yksikönpäällikkö Hannu Kiehelä kertoo.

Rikosseuraamusalan tutkintokoulutuksen kokonaiskesto on noin 16 kuukautta, josta 10 kuukautta tapahtuu työtehtävissä vankiloissa. Vanhan pirstaleisemman mallin sijaan koulutuksessa vuorottelevat kaksi teoria- ja kaksi työssäoppimisjaksoa. Työssäoppimisesta valtaosa on ollut aiemminkin opiskelijalle palkallista, mutta jatkossa palkka maksetaan koko harjoitteluajalta.

– Työssäoppimista on lisätty jonkin verran. Suurin osa koulutuksesta tapahtuu kentällä niin kuin ennenkin.

Uudella jaksotuksella yhdistetään harjoittelua entistä tiiviimmin teoriajaksojen mukaisiin turvallisuuden ja uusintarikollisuuteen vaikuttamisen teemoihin. Ensimmäiselle työssäoppimisjaksolle siirrytään aiempaa intensiivisemmän teoriajakson jälkeen.

− Pidempi teoria-aloitus parantaa opiskelijan perusvalmiuksia ennen työssäoppimisjaksoa. Uudessa opetussuunnitelmassa molemmat työssäoppimisjaksot suoritetaan lisäksi samassa vankilassa, mikä auttaa yksikön työyhteisöön integroitumisessa, Kiehelä kertoo.

Teoriasisältöjen muutokset perustuvat Euroopan neuvoston ministerikomitean ajantasaisiin suosituksiin rikosseuraamusalan koulutuksen sisällöistä. Opinnot painottuvat turvallisuus- ja valvontatehtäviin, vartijan työssä välttämättömiin käytännön taitoihin, vankeusrangaistuksen täytäntöönpanon juridiikkaan, virkamiesoikeudellisiin kysymyksiin, rangaistusajan suunnitteluun, vankituntemukseen ja kuntouttaviin menetelmiin.

Uudessa opetussuunnitelmassa pyritään huomioimaan aiempaa paremmin opiskelijan jo hankkima, näyttöihin perustuva osaaminen sekä lisäämään valinnaisuutta ja opiskelun monimuotoisuutta.

− Merkittävä osa teoriajaksoilla tapahtuvasta koulutuksesta vaatii edelleen läsnäolon, mutta itsenäinen opiskelu lisääntyy ja verkko-opintoja on enemmän erityisesti toisella teoriajaksolla, Kiehelä sanoo.

Alalla on tällä hetkellä kova työvoimapula.

Uudistuksen myötä opiskelijoita aletaan ottamaan koulutukseen nyt kaksi kertaa vuodessa aiemman yhden kurssin sijaan.

– Alalle on pitkään koulutettu liian vähän. Vartijoita tarvitaan lisää, Kiehelä kertoo.

Koulutukseen on hänen mukaansa ollut kysyntään, mutta enemmänkin saisi olla.

– Kilpailu opiskelijoista on tietysti tällä hetkellä kovaa. Monella muullakin alalla on työvoimapulaa ja joudumme kilpailemaan heidän kanssaan. Pienentyneet ikäluokat ovat myös haasteena.

Positiivista alan opiskelijoiden kannalta on se, että heidän ei tarvitse ainakaan olla huolissaan työllistymisestä.

– Halukkaille löytyy varmasti töitä. Suurin osa rekrytoidaan jo koulutuksen aikana, Kiehelä sanoo.

Rekry2022 messut Järvenpäässä 4.10. Aino-Areenalla