Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomalainen klassikko sai nimisuojan – ominaista leppäpuun savu, tuoksu ja maku

EU:n komissio on hyväksynyt Aito saunapalvikinkku ja Äkta basturökt skinka -nimitysten rekisteröinnin. Suojatun maantieteellisen merkinnän (SMM) hakijana on Saunapalviyhdistys ry. Näin saunapalvikinkusta tulee Suomen kolmastoista nimisuojattu tuote.

– Yritykset voivat hyödyntää merkkiä Aidon saunapalvikinkun markkinoinnissa ja myynnissä. Yritysten pitää kuitenkin huolehtia siitä, että nimisuojamerkkiä voi käyttää vain silloin, kun tuotteen nimi on Aito saunapalvikinkku, ja tuotteen valmistus sekä tuoteominaisuudet vastaavat yhtenäisessä asiakirjassa olevaa kuvausta, sanoo projektipäällikkö Markku Niemistö Foodwest Oy:stä tiedotteessa.

Saunapalvikinkun nimisuojaus perustuu menetelmään savustaa liha leppäpuun haloilla savusaunassa. Aidon saunapalvikinkun valmistus on sidoksissa suomalaiseen saunakulttuuriin, mikä erottaa sen muista maista ja niiden savustetuista lihavalmisteista. Tuote poikkeaa nykyaikaisemmalla teknologialla keitto- tai savustuskaapeissa valmistetuista palvikinkuista erityisesti valmistustavan vuoksi.

Nimisuojaus koskee kokonaisia nimiä ”Aito saunapalvikinkku” ja ”Äkta basturökt skinka”, joten suojauksella ei ole vaikutusta modernilla tekniikalla valmistetun saunapalvikinkku-nimellä kutsutun tuotteen myyntiin. Rekisteröityä nimisuojatuotetta valmistavan elintarvikealan toimijan on ennen tuotteiden markkinoille saattamisen aloittamista ilmoitettava tuotteen nimi ja valmistuspaikka omalle toimivaltaiselle valvontaviranomaiselle.