Pouring-maalaus on vielä aika tuntematon tekniikka Suomessa. Niin se oli myös näyttelijä-taiteilija Pirre Toikkaselle, joka alkoi perehtyä tähän taiteen tekemisen muotoon, kun kalenteri tyhjeni koronapandemien puhjettua.
– Olin maalannut akryyliväreillä, mutta sitten näin YouTubessa pouring-maalauksesta kertovan videon. Innostuin heti, Toikkanen kertoo.
Vuonna 2020 Pirre Toikkanen osallistui etäkurssille, jonka opettajat olivat Australiasta, Amerikasta ja Alankomaista. Siitä lähtien hän on opiskellut pouring-maalausta määrätietoisesti. Nyt hänellä on ensimmäinen yksityisnäyttely kauppakeskus Ainoassa Tapiolassa.
Nyt kun -näyttelyssä on maalauksia, jotka on tehty kymmenellä eri pouring-tekniikalla. Pouring-tekniikoita on olemassa parikymmentä, joidenkin mukaan jopa noin 50.
– Teen pigmenteistä asti värit itse ja siksi tauluissa on erilainen hehku, Pirre Toikkanen sanoo.

Pouring-tekniikka suomennetaan kaatomaalaukseksi tai valutaiteeksi.
– Akryylivärit tehdään juokseviksi, jotta niitä voi valuttaa tai vaikkapa puhaltaa liikkeelle. Itse olen käyttänyt puhaltamisessa apuna fööniä. Pensselityöskentely ei kuulu tähän työtapaan lainkaan.
Pohja voi olla valkoinen tai sen voi maalata mustaksi, harmaaksi tai siniseksi tai minkä väriseksi tahansa. Isoissa maalauksissa Toikkanen on käyttänyt pohjana tavallista seinämaalia vähän käsiteltynä.
– Australialaisopettaja käytti opetuksessaan sellaisia tuotteita, joita ei edes Suomesta saa. Olen ottanut yhteyttä kotimaisiin valmistajiin, mutta vastaus on ollut, että "ei kuulu valikoimaan". Vertailemalla tuoteselosteita olen saanut selville, mitkä tuotteet ovat käyttökelpoisia. Muutamia tuotteita olen tilannut Australiasta asti.
Toikkanen iloitsee Taikelta saamastaan apurahasta. Sen turvin hän pystyi keskittymään uuden tekniikan tutkimiseen ja maalaamiseen.
– Välillä tunsin itseni ennemminkin kemistiksi kuin taiteilijaksi. Maalit reagoivat eri aineisiin eri tavoilla. On haastavaa löytää oikeat aineet ja nesteet ja niiden oikeat suhteet. Olen oppinut kantapään kautta ja olen joutunut tekemään tarkkoja muistiinpanoja siitä, millä aineella olen minkäkin reaktion saanut aikaan.
Nyt kun -näyttely on esillä 9. lokakuuta asti kauppakeskus Ainoan vanhassa osassa katutasossa. Pirre Toikkanen on todella tyytyväinen, että kauppakeskus Ainoa ja Lähi-Tapiola ovat antaneet taiteilijoille mahdollisuuden pitää näyttelyitä tiloissaan.
– Ihmiset ovat sanoneet minulle lukuisia kertoja, että galleriaan ei voi mennä. Kauppakeskuksessa kynnys on matalalla ja tähän on helppo poiketa. Se kiinnostus, mitä ihmiset ovat näyttelyä kohtaan osoittaneet, on ollut valtavaa ja sydäntä lämmittävää. Olemme käyneet täällä mielenkiintoisia keskusteluja.
– Nämä maalaukset ovat puhutelleet kaikenikäisiä kävijöitä. Ehkä käyttämäni erilaiset tekniikat ovat vaikuttaneet asiaan.
Keskusteluja on saatu aikaan myös siitä, että jokaiseen maalaukseen liittyy Pirre Toikkasen kirjoittama runo.
Pirre Toikkanen järjestää näyttelyn aikana myös maksullisia työpajoja, joihin voi varata paikan. Työpajassa tehdään kaksi taulua, jotka saa itselleen, kun ne ovat kuivuneet.
– Vaikka et olisi ikinä piirtänyt tai maalannut, tällä tekniikalla onnistut heti ensimmäisellä kerralla, koska käytössä on oikeanlaiset materiaalit ja ohjaus.