Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Oikeus: Espoon kaupunginvaltuusto toimi laittomasti erottaessaan lautakunnat paikkariidan päätteeksi keväällä 2020

Espoon kaupungin päätös erottaa sosiaali- ja terveyslautakunta sekä opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta keväällä 2020 oli Helsingin hallinto-oikeuden mukaan lainvastainen.

Espoon kaupunginvaltuusto päätti erottamisista toukokuussa 2020 luottamuspulaan vedoten.

Valtuustossa lautakunnat erotettiin äänin 60–8, tyhjää äänesti seitsemän valtuutettua. (LV nettilehti 18.5.2020).

Lue myös: Espoon valtuuston harvinainen operaatio – erotti kaksi kokonaista lautakuntaa ja valitsi ne muutaman minuutin kuluttua uudelleen

Lautakuntien erottamisen taustalla oli varavaltuutettu Arja Ryynäsen siirtyminen elokuussa 2019 keskustan valtuustoryhmästä kokoomuksen valtuustoryhmään ja Mika-Erik Wallsin siirtyminen lokakuussa 2018 sosialidemokraattien valtuustoryhmästä vasemmiston valtuustoryhmään.

Kumpikaan ei suostunut luopumaan lautakuntapaikoistaan, vaikka vaihtoivat valtuustoryhmää.

Prosessi lähti liikkeelle, kun 20 valtuutettua Markku Sistosen (sd.) ja Yrjö Rossin (kesk.) aloitteesta esittivät sosiaali- ja terveyslautakunnan sekä opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta erottamista (LV nettilehti 27.9.2019).

Kaupunginvaltuuston päätöksessä todettiin, että kyseiset luottamushenkilöt ovat hoitaneet luottamustehtäviään moitteetta. Valtuusto katsoi kuitenkin, että Wallsin ja Ryynäsen ryhmävaihtojen jälkeen lautakuntien kokoonpanossa ei toteutunut se puolueiden välinen paikkajakosopimus, josta valtuustoryhmät olivat vaalien jälkeen sopineet.

Hallinto-oikeuden mukaan kaupunginvaltuuston erottamispäätös rikkoi hallintolaissa säädettyä tasapuolisen kohtelun velvoitetta. Erottaminen poikkesi sekä aiemmasta että erottamisen jälkeen Espoossa noudatetusta hallintokäytännöstä.

Hallinto-oikeuden mukaan demokratiaan kuuluu, että myös valtuutetut voivat valtuustokauden aikana saamiensa kokemusten ja havaintojensa perusteella harkita, miten he voivat parhaiten edistää kuntalaisten asioita.

Wallsin osalta erottamisprosessia koskeva aloite on tehty vasta 11 kuukauden kuluttua puolueen vaihtamisesta. Hallinto-oikeuden mukaan luottamuksen menettämiseen vetoaminen ei voi olla perusteltua näin pitkän ajan kuluttua.

Walls on myös valittu erottamispäätöksen jälkeen uudestaan opetus- ja varhaiskasvatuslautakunnan jäseneksi.

Ryynäsen osalta tasapuolisen kohtelun vaatimus ei toteutunut, koska ryhmänvaihdolla ei aiemmin ole ollut Espoossa vaikutusta lautakuntajäsenyyteen, ellei ryhmää vaihtanut itse pyydä eroa.

Arja Ryynänen, nykyisin Toivola, on muuttanut pois Espoosta. Hän toteaa tiedotteessa, että hallinto-oikeuden ennakkopäätös selkeyttää osaltaan pelisääntöjä.

– Toivon jatkossa kuntapolitiikkaan osallistuville parempaa työrauhaa, yhdistymisvapauden ja demokratiaan kuuluvien oikeuksien kunnioittamista, Toivola summaa.