Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Keskihinta 500 000 euroa, mutta kauppa käynyt kiivaana – IL: Näitä asuntotyyppejä on himoittu hiipuvilla asuntomarkkinoilla

Vaikka ennusteet kertovat asuntomarkkinoiden nopeasta viilentymisestä loppukesän aikana, on osalle asuntotyypeistä ollut vielä kovaa kysyntää Espoossa.

Iltalehti kertoo, että rivi-, pari- ja erillistalojen keskimääräiset myyntiajat olivat Uudellamaalla maalis–elokuussa pari–kolme viikkoa, kun ne omakotitaloilla olivat kuukauden.

Espoossa nämä asuntotyypit vaihtoivat omistajaa keskimääräistäkin nopeammin.

– Esimerkiksi Espoossa sijaitsevien paritalojen markkinointiajan mediaani oli vain 11 päivää ja rivitaloasuntojen 13 päivää, eli näiden myynti-ilmoitukset ehtivät olla esillä keskimäärin alle pari viikkoa. Ottaen huomioon, että tässä aineistossa Espoon erillistalojen keskimääräinen hinta oli yli puoli miljoonaa, tekevät ostajat siis päätöksiä isoista asioista melko nopeasti, sanoo asuntomyyntiin erikoistuneen Etuoven data-analyytikko Niina Matikainen Iltalehdelle.

Nopeaa myyntiä näyttäisi selittävän se, että asunnoissa on oma piha.

Kaikkein nopeimmin asunnot menivät maalis–elokuussa kaupaksi Pirkanmaalla.

Asuntorahoitukseen erikoistunut Hypo-pankki ennusti viime viikolla, että asuntomarkkinat viilenevät ja hinnat laskevat jatkossa koko maassa.

– Asuntojen hinnat kääntyivät laskuun elokuussa koko maassa ja pk-seudulla, eikä pahin ole ohi. Asuntokauppa hyytyy uhkaavasti ja myyntiajat kasvavat, molemmat ennakoivat laskun syvenemistä. Kotitalouksia painavat nyt nopeasti nousseet korot ja elinkustannukset, Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus totesi blogikirjoituksessa.

Lue myös: Onko sinun kotisi arvo turvassa? – Pankki julkaisi kovan arvion vuosille 2022–2023