Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mitä ihmettä? "Euroopan kestävin kaupunki" tarjoaa koululaisille ruoan kertakäyttöastioilta – näin Espoo Catering vastaa kritiikkiin

Koululounaan tarjoaa Espoo Catering, joka on sitoutunut Espoon kestävän kehityksen tavoitteisiin.

Nöykkiön koululla on tänä syksynä tarjottu koululaisille lounasta kertakäyttöastioista. Kartonkilautaset ja muovimukit ovat olleet enemmän sääntö kuin poikkeus myös viime lukuvuonna, kertoo yläkoululainen.

Operatiivinen johtaja Hellen Junninen Espoo Cateringistä kertoo, että kertakäyttöastioita käytetään vain silloin, kun tiskikone on rikki tai henkilökunnasta pulaa.

– Olemme saaneet asiakaspalautetta Nöykkiön koulusta ja selvitämme parhaillamme tilannetta. Sen kuitenkin tiedän, että Nöykkiössä on ollut henkilökuntapulaa, Junninen sanoo.

Junnisen mukaan henkilöstötilanne on ollut hankalin juuri Nöykkiön koulussa eikä muissa kouluissa ole jouduttu turvautumaan kertakäyttöisiin samassa määrin.

– Meillä ei ole tarkkaa tietoa siitä, kuinka usein keittiöissä käytetään kertakäyttöastioita. Kertakäyttöastioita käytetään kuitenkin vain normaalista poikkeavissa tilanteissa, esimerkiksi sairauspoissaolotilanteissa keittiön toiminnan helpottamiseksi.

Henkilöstöstä on kuitenkin jatkuva pula. Tekijöiden rekrytoiminen omille palkkalistoille on haastavaa eikä ostopalvelutyövoimaakaan tahdo löytyä, Junninen kertoo.

– Kärvistelemme työvoimavajeen kanssa. Jos emme saa henkilöstöä astiahuoltoon, niin joudumme turvautumaan kertakäyttöastioihin – niin ikävää kuin se onkin asiakkaan kannalta.

Junninen kertoo, että kertakäyttöastioina pyritään käyttämään mahdollisimman ympäristöystävällisiä tuotteita. Lautasissa suositaan kartonkia ja aterimet ovat puukuitua. Paikoin varastossa voi kuitenkin vielä olla muovisia lautasia ja aterimia.

Espoon kaupungin strategiassa eli niin kutsutussa Espoo-tarinassa Espoo tituleeraa itseään "Euroopan kestävimmäksi kaupungiksi".

Eikö kertakäyttöastioiden käyttö sodi kaupungin asettamia ympäristötavoitteita vastaan, Hellen Junninen?

– Totta kai sotii. Kertakäyttöastioiden käyttö ei ole kestävän kehityksen mukaista ja Espoo on sitoutunut kestävän kehityksen edistämiseen. Espoon kaupungin omistamana yhtiönä meidän pitää noudattaa niitä periaatteita, ja käytämme kertakäyttöastioita vain, kun hätä on suurin, Junninen sanoo.

Espoo pyrkii hiilineutraaliksi vuoteen 2030 mennessä. Tahtotilaan kuuluu myös ruokailun päästöjen vähentäminen.

Espoo Catering on valmistaa päivittäin noin 80 000 ateriaa lapsille, nuorille ja hoivayksiköiden asukkaille.

Alueen alakoulussa, Nöykkiönlaakson koulussa on puolestaan kärsitty likaisista lautasista ja ruokailuvälineistä. Asia tuli esiin syyskuisessa vanhempainillassa, jossa monet vanhemmat kertoivat lapsensa jättäneen tämän vuoksi koululounaita väliin.

Junniselle asia on uusi. Hän lupaa kuitenkin selvittää syyn likaisiin lautasiin.

– Tuollaiset ongelmat eivät johdu työntekijäpulasta. Jos lautanen on likainen, on erittäin todennäköistä, että koneessa tai sen pesulämpötilassa on häikkää. Hyvä, kun asia tuli esiin, hän sanoo.