Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ainutlaatuinen saari tuli myyntiin Espoossa – myydään avoimella tarjouskaupalla, ja lottovoiton tavoittelijoitakin ilmestyi

Espoon ulkosaaristossa sijaitseva Kytön saari on tullut myyntiin. Yli 20 hehtaarin kokoinen saariryhmä on ollut yksityisomistuksessa sen jälkeen kun se vapautui Puolustusvoimien ja valtion käytöstä 2000-luvun alussa.

Saarikiinteistöä esittelevä Willy Lundqvist Lea Jakama Oy LKV:sta sanoo, että kyselyitä saaresta on tullut kiitettävästi.

– Kiinnostusta on tullut tasaisesti. Viimeksi tänään (keskiviikkona) tuli uusi kysely, Lundqvist kertoo.

Saarta myydään avoimella tarjouskaupalla, jossa myyjä ei ole asettanut pyyntihintaa. Lundqvistin mukaan osviittaa Kytön kauppahinnalle voi hakea Helsingin edustalla sijaitsevan Rysäkarin saaren myynnistä muutaman vuoden takaa.

Helsingin Sanomat kertoi vuonna 2020, että Rysäkarin osti valtiolta yrittäjä Tom Kaisla 2,6 miljoonalla eurolla. Kauppa tehtiin vuonna 2011.

Rysäkarin tavoin myös Kytö on historiallinen linnoitussaari.

Kytössa sijaitsee muun muassa vanha tykistön tulenjohtotorni, jykevä laituri sekä deaktivoituja tykkiasemia.

Saariryhmään kuuluu myös Norra ja Södra Kytökäringen -pikkusaaret sekä 10 luotoa.

Lundqvistin mukaan mahdollisina ostajakandidaatteina on ollut yksityishenkilöitä sekä muutaman hengen ryhmittymiä.

Onnenonkijoitakin on ottanut yhteyttä.

– Heitä ilmestyy aina kun kyse on avoimesta tarjouskaupasta. He saattavat antaa tarjouksen vaikka tietävät, että sen toteutumisen todennäköisyys on yhtä pieni kuin lottovoitolla.

Kytö oli päätyä Espoon kaupungille vuonna 2000 valtion luovuttama, mutta lopulta ilmeni, ettei valtiolla ollut riidatonta omistusoikeutta saareen.

Oikeus päätti saaren kuuluvan aluksi valtiolle, mutta korkein oikeus kumosi päätöksen 2005. Näin saari päätyi yksityiseen omistukseen.

– En sanoisi, että tuolloin oli kyse varsinaisesta riidasta, vaan omistusoikeuden selvittämisestä, sanoo Lundqvist ja arvioi, että tuleva omistajakin tulee olemaan yksityinen taho tai esimerkiksi perustettava yritys.

Osa espoolaisista toivoisi, että Espoon kaupunki hankkisi saaren asukkaiden virkistyskäyttöön.

– Itse koko ikäni Espoon saaristossa liikkuneena toivoisin että Espoon kaupunki ostaisi saaren, kommentoi Länsiväylän lukija Heikki Syrjänen, joka vinkkasi saaren myynnistä Länsiväylälle.