Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lehdet: Karu tilanne ruokajonoissa Suomessa – jaettava uhkaa loppua kesken

Ruoka-avustuksia jakavat yhteisöt ja seurakunnat kertovat, että ruoka-avun hakijoiden määrä on merkittävässä kasvussa, mutta samaan aikaan hävikkiruokaa on yhä vaikeampi saada.

Ilmiö näkyy ainakin pääkaupunkiseudulla, mutta siitä on merkkejä myös muualla Suomessa.

Kirkko ja kaupunki -lehden mukaan jaettavan hävikkiruoan määrä on vähentynyt, ja monet auttajat etsivät nyt kauppaketjuista uusia kumppaneita hävikkiruuan saamiseksi.

Taustalla voi vaikuttaa se, että hintojen kohotessa kaupat ja ruuanvalmistajat suunnittelevat tuotannon aiempaakin tarkemmin, jolloin hävikkikin pienenee.

Lehden haastattelemat ruoka-avun tarjoajat arvioivat, että talven mittaan ruokakassin tarvitsisi yhä useampi, sillä esimerkiksi asumismenot kasvavat ja ruoka voi kallistua vielä lisää.

Espoonlahdessa muutos alkoi näkyä jo keväällä.

– Aiemmin jaettiin 1 500 kassia kuukaudessa, nyt 2 200, Espoonlahden seurakunnan diakoni Klarika Vastamäki kertoo Kirkko ja kaupunki -lehdelle.

Vastamäen mukaan jaettavaa on toistaiseksi riittänyt kaikille, mutta yksittäiset kävijät saavat mukaansa aiempaa vähemmän ruokaa.

Ruoka-apu on tarkoitettu ensisijaisesti tarkoitettu Espoonlahden seurakunnan alueella asuville. Ruokaa seurakunta saa Ison Omenan Citymarketista ja selvittää yhteistyömahdollisuutta Espoon Lidlien kanssa.

Hämeenlinnassa puolestaan paikallisen vapaaseurakunnan jakamat ruokakassit ovat loppuneet aika ajoin kesken.

Pastori Arto Kortemaa kertoo Hämeen Sanomille, että viime vuonna ruoanhakijoita oli viikoittain noin 120, nykyisin heitä on noin 220.

– Olin paikalla, kun noin 30 asiakasta jäi ilman kassia. Se on inhottava tilanne, Kortemaa pahoittelee Hämeen Sanomille.

Lehden haastattelema diakoniapastori Paula Ruotsalainen puolestaan sanoo olleensa aiemmin jakamassa ruoka-apua Espoossa.

Ruotsalainen on ilahtunut siitä, että Hämeenlinnassa vapaaehtoisia on suurin joukoin jakamassa ruokaa ja toiminta hyvin organisoitua. Espoossa oli välillä haasteena saada riittävästi vapaaehtoisia mukaan.

– Työssä käyvillä ei ole päiväsaikaan mahdollisuutta tulla auttamaan, vaikka haluaisivatkin, Ruotsalainen sanoo Hämeen Sanomille.