Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Espoo jää varjoon – naapurikunta lyö isompansa aurinkovoimaloiden vertailussa

Aurinkopaneeleita asennetaan ja tilataan nyt vauhdilla, kun sähkön hintakäyrät osoittavat jyrkästi ylöspäin.

Aurinkovoimaloiden asennusmäärissä näyttää kuitenkin olevan suuria eroja paikkakuntien välillä. Pientalovaltaisilla alueilla omaan aurinkosähköön siirrytään helpommin kuin kaupungissa. Tämä näkyy selvästi Espoon ja Kirkkonummen välillä.

Kun lasketaan aurinkovoimaloiden tehoa suhteutettuna asukaslukuun, on Kirkkonummi yli kaksi kertaa "aurinkovoimaisempi" paikkakunta kuin Espoo.

Absoluuttisina lukuina vertaillen Espoo toki johtaa. Sähkönjakeluyhtiö Carunan mukaan Kirkkonummella aurinkovoimaloiden yhteisteho on nyt 5,3 megawattia (MW) ja Espoossa 18,2 MW.

Caruna tietää tarkkaan omalla alueellaan aurinkovoimaloiden lukumäärän, jos ne on kytketty sähköverkkoon. Aurinkopaneeleja asennetaan myös omaan käyttöön. Niiden määrästä ei ole lukua.

Aurinko paistaa Espoossa ja Kirkkonummella aika samaan tapaan, joten niissä tuotantokin on samaa luokkaa.

Kirkkonummi on Carunan verkkoalueen viidenneksi ahkerin aurinkosähkön tuottaja. Kunnassa on yhteensä 606 aurinkovoimalaa.

Espoo on aurinkovoiman absoluuttisessa määrässä mitattuna Caruna-alueen ykkönen. Lohja on kolmantena (6,6 MW) ja Uudeltamaalta top 10 -listalle nousee myös Tuusula (4,8 MW).

Caruna huolehtii sähkönjakelun noin 720 000 asiakkaalle eri puolilla Suomea.

Tänä vuonna Kirkkonummelle on Carunan tietojen mukaan asennettu 178 uutta aurinkovoimalaa, ja uusien aurinkovoimaloiden yhteenlaskettu teho on 1,7 MW.

Suosituin aurinkovoimaloiden asennuskuukausi oli toukokuu, jolloin asennettiin 37 uutta aurinkovoimalaa.

Kirkkonummen aurinkovoimaloiden yhteenlasketutta teholla (5,3 MW) lämmittää vaikkapa yhteensä 1 325 keskiverto lauantaisaunaa.

Aurinkoenergian määrä Kirkkonummella on kasvanut tasaisesti. Vuoden 2020 lopussa Kirkkonummella oli 338 aurinkovoimalaa, joiden yhteenlaskettu teho oli 2,7 MW. Viime vuoden lopussa aurinkovoimaloiden määrä oli 428 ja teho 3,7 MW.