Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Armoton automies Arman Alizad pääsi 650-hevosvoimaisen pedon rattiin – "Tuollainen raakuus tuntuu luksukselta"

Formula 1 -auton koeajo oli Arman Alizadin mukaan pikkupojan unelman täyttymys.

Arman Alizad on armoton automies. Hän kertoo liikkuvansa työkeikoilla paljon ympäri Suomea ja luottavansa edelleen perinteiseen polttomoottoriautoon.

– Dieselin voima ja vääntö ovat mahtava juttu. Rakastan tehokkaita autoja. Toistaiseksi ei ole ollut sellaista fiilistä, että haluaisin hankkia sähköauton. Joskus varmasti on pakko, jos näiden valmistus lopetetaan.

Alizad on suuri elokuva-autojen ystävä.

– Aivan pikkupojasta saakka leffa-autot ovat toimineet minulle. Ehdoton ykkönen on tietysti lepakkomiehen auto. Se yksi ja ainoa. Legendaarinen 1960-luvun Batman-auto on kaikista kovin peli, sympaattinen herrasmies sanoo.

– Hankkisin Lepakko-auton, jos saisin valita ihan minkä tahansa laitteen maailmassa. Siinä on eniten herkkuja ja kaikkia erikoisjuttuja. Lisäksi Batman-auto on erityisen makean näköinen, Alizad naurahtaa.

Alizadin suosikkeihin kuuluvat myös James Bond -leffojen eri autot.

Tunne oli kuin ukkosen jumalalla.

– Muistan hyvin Bond-näyttelijä Roger Mooren ja Lotus Espritin The Spy Who Loved Me -elokuvasta vuodelta 1977. Takaa-ajokohtauksessa auto lentää mereen ja muuttuu sukellusveneeksi.

– Lisäksi rakastan Bond-leffojen Aston Martin -malleja. Kaikki ne makeat autojen erikoistehosteet. Konekiväärit, savut, pommit ja roistoja paiskovat heittoistuimet. Kultasormi-elokuva ja legendaarinen näyttelijä Sean Connery sekä DB5-automalli. Huikeita muistoja.

– Olisi mahtavaa joskus ajaa omalla Aston Martin -autolla ja pukeutua kuin salainen agentti 007, Alizad tunnustaa.

Arman Alizad syntyi Teheranissa Iranissa 51 vuotta sitten ja muutti perheineen Suomeen vuonna 1979. Automaailmaan ja liikenteeseen hän sai ensikosketuksen pikkupoikana Iranissa.

– Muistan, kun olin takapenkillä isäni kyydissä. Ihailin valtavasti, miten hän ajoi ja osasi ohjata turvallisesti isoa konetta. Taitava kuljettaja. Se oli pienelle pojalle jännä juttu, Alizad naurahtaa.

Iranissa ajettiin 1970-luvulla villillä tyylillä.

– Sieltä huudeltiin kaikenlaista liikenteen sekaan ja näyteltiin käsimerkkejä. Mekkalaa riitti ja kyyti oli valtavaa. Jotenkin se liikenne vaan sujui kaikesta huolimatta.

Elokuussa Alizad pääsi toteuttamaan todellisen unelmakoeajon. Alla oli täysverinen, 650-hevosvoimainen Williamsin Formula 1 FW29 -auto. Samaisella kilpurilla Nico Rosberg ja Alexander Wurz kilpailivat MM-sarjassa kaudella 2007.

– Teimme uutta Arman ja viidenkympin kriisi -tv-sarjaa. Siinä yhteydessä avautui mahdollisuus päästä kokeilemaan kuninkuusluokan kilpuria Alastaron kilparadalla.

Nyt Alizad tietää, miltä tuntuu ratsastaa lohikäärmeellä. Kokemus oli ainutkertainen ja pikkupojan unelman täyttymys.

– Tunne oli kuin ukkosen jumalalla. Se mieletön voima ja supertehokkaat hiilikuituiset kisajarrut. Tuollainen raakuus tuntuu luksukselta. Fiilis oli sellainen, että olit yhtä asfaltin, kilparadan ja moottorin kanssa. Aistit olivat todellakin hereillä.