Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Harmitteletko sinäkin autohuollon rajallisia aukioloaikoja? – Uudet 24/7-automaatit yleistyvät nyt kovaa vauhtia

Itsepalveluautomaattien suosio kasvaa, mutta moni autohuollon asiakas haluaa edelleen henkilökohtaista palvelua, uskoo Hannu Pärssinen.

Hannu Pärssinen on pitkän linjan autokauppaosaaja. Nykyään eläkkeellä oleva herrasmies teki pitkän uran Suomen Fordin palveluksessa, viimeiset 15 vuotta toimitusjohtajana.

– Aloitin Fordin jälkimarkkinoinnissa vuonna 40 vuotta sitten ja sen jälkeen paljon on autokaupassa muuttunut. Perusasia on kuitenkin edelleen sama. Hyviä ihmisiä tarvitaan ja on suuri haaste pitää heidät omilla palkkalistoilla.

– Koneet ja digitaalisuus ovat kehittyneet, mutta eivät ne ole syrjäyttäneet ihmistä ja palvelua. Kasvavasta digitaalisuudesta huolimatta osaavia tyyppejä tarvitaan niin autokaupan myyntiin kuin tekniselle puolelle. Heille pitää antaa mahdollisuus toteuttaa itseään ja kehittyä yhteisten sääntöjen puitteissa, Hannu Pärssinen avaa.

Eläkepäivistä huolimatta Pärssinen työskentelee edelleen aktiivisesti autoalalla, muutaman eri yrityksen hallituksessa. Hän toimii muun muassa autokaupan huoltoautomaatteja valmistavassa DAS Expert -yhtiössä sekä Wetteri-autoketjun hallituksessa.

– Toimitamme autokaupan käyttöön integroituja palveluautomaatteja. Huoltoon jättämisen ja auton hakemisen voi hoitaa helposti automaatin avulla, mikäli jonottaminen tiskillä ei kiinnosta.

24/7-tyyppisten itsepalveluautomaattien suosio on vahvassa kasvussa. Pääkaupunkiseudulta löytyy jo mittava määrä näitä laitteita.

– Palvelu on joustava. Se mahdollistaa huoltoon tuomisen ja hakemisen silloin kun se asiakkaalle parhaiten sopii. Huolto varataan netistä ja auto toimitetaan toimipaikan pihalle sekä avaimet automaatille. Kommunikointi autoliikkeen kanssa tapahtuu käyttöliittymän avulla. Veloitus hoidetaan verkkomaksuna ja auton avainten haku tapahtuu samaisen automaatin kautta, Pärssinen opastaa.

Asiakkaat ovat aikaisempaavalveutuneempia.

Autotalo Wetterin hallituksessa toimiminen tarjoaa Pärssiselle mielenkiintoisen näkökulman kotimaiseen autobisnekseen. – Aikaisemmin toimin yhden merkin eli Fordin kanssa, mutta nyt katselen autokauppaa viidentoista tuotemerkin takaa. Luonnollisesti se antaa uutta ja erilaista näkemystä markkinaan.

Wetteri työllistää 600 henkilöä ja liikevaihto on vuodessa noin 300 miljoonaa euroa. Yrityksen kehitysprojekti on vahva.

– Autokaupan yksi suurimpia haasteita on hankkia hyviä työntekijöitä alalle, etenkin tekniikkapuolelle. Lisäksi heidät täytyy saada pysymään alalla ja kehittämään itseään, Pärssinen jatkaa.

– Uusien autojen heikko saatavuus ja aikatauluongelmat ovat edelleen suuri hankaluus. Kaikki merkit ovat tässä samassa kurimuksessa. Korona, puolijohdinpula ja Venäjän aloittama sota ovat tässä taustalla. Ukrainassa on yllättävän paljon autoalan alihankintateollisuutta ja kaikki se liiketoiminta loppui kuin seinään.

Autokauppa on tällä hetkellä muutoksen kourissa. Normaalia arkipäivää ei ole hetkeen näkynyt.

– Paljon puhutaan, että autotehtaat ottavat jälleenmyyntiketjut haltuunsa. Tähän skenaarioon en usko Suomessa vielä pitkään aikaan. Muun muassa GDPR-asetukset ja muut tietosuoja-asiat ovat ratkaisematta Euroopan tasolla, Pärssinen miettii.

Miten näet, onko autokauppa siirtymässä kokonaan tai vahvasti nettiin?

– Uskon, että vajaat 20 prosenttia asiakkaista on valmis hankkimaan auton online-sovelluksen kautta. Se on mainio palvelutapa ja erityisen suosittua nuorten asiakkaiden parissa.

– Loput eli 80 pinnaa haluaa edelleen henkilökohtaista palvelua. Asiakas haluaa kosketella ja koeajaa autoa sekä neuvotella kaupasta paikan päällä kivijalkakaupassa.

– Luonnollisesti tietoa uusista tuotteista haetaan etukäteen netin kautta. Se asettaa kovia haasteita automyyjille. Asiakkaat ovat aikaisempaa valveutuneimpia.

Energian hinta ja kulut yleensä ovat kovassa nousussa. Miten se vaikuttaa uusien autojen hinnoitteluun?

– Varmasti tulee näkymään. Nyt on hyvä aika ostaa uusi auto, sillä hintojen korotuspaineet ovat kovat. Olen vakuuttunut, että vuoden päästä hinnat ovat kovemmalla tasolla.

Tehtaiden toiminta on viime vuosina muuttunut. Autoja ei tehdä tällä hetkellä varastoon, vaan lähes jokaisella uudella autolla on asiakas valmiina.

– Se aika vaikuttaa olevan ohitse, että kivijalkakaupan pihalla seisoo suuri määrä uusia autoja odottamassa ostajaa.