Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Viime kevään MM-kultaleijonaa lyötiin ällikällä Sveitsissä – "Tuskin Suomessa kukitettaisiin ruotsalaisia"

Sveitsin jääkiekkoliigassa pelaa tänä talvena ennätysmäärä suomalaisia – yksi heistä on Jere Sallinen. Länsiväylä seuraa kiekkoammattilaisen arkea kauden aikana.

Sveitsin jääkiekkosarja pärähti käyntiin syyskuun puolessa välissä. Tuore jääkiekon maailmanmestari Jere Sallinen on innoissaan, kun tosipelit alkoivat.

Kaksinkertainen maailmanmestari pelaa Sveitsissä toista kauttaan. Hänen lisäkseen samassa seurassa Biel-Biennessä Sveitsin mestaruutta tavoittelevat maalivahti Harri Säteri ja Toni Rajala. Joukkueen päävalmentajana operoi Jokereista tuttu Antti Törmänen.

Sallinen kertoi kesällä Länsiväylälle, että kilpailu pelipaikoista niin hänen seurassaan kuin Sveitsin liigassa on kovaa. Varsinkin ulkomaanvahvistuksilta odotetaan joka ilta huippusuorituksia.

Syyskuun puolessa välissä Biel-Biennellä on takana voitokas avausviikonloppu, vaikka harjoituskausi ennusti kaikkea muuta kuin hyvää Sallisen joukkueelle. Biel-Bienne pelasi ”pre seasonin” aikana kymmenkunta harjoitusottelua.

– Kauden alla pelatut harjoituspelit ovat tuskin koskaan menneet niin kehnosti. Ensimmäiseksi lähdimme Italiaan kovaan turnaukseen, jossa kohtasimme kaksi saksalaista joukkuetta.

– Matkustettiin perjantaina bussilla 7,5 tuntia. Lauantaina ja sunnuntaina kaksi peliä, ja molemmista tuli käkättimeen, Sallinen kuvaa kauteen valmistautumista.

Joukkueen otteet eivät seuraavissakaan otteluissa parantuneet. Fribourg kylvetti Sallisen ryhmää luvuin 8–1.

Tuskin meillä kukitettaisiin ruotsalaisia.

Keväällä Sveitsiin siirtynyt kultaleijona Harri Säterikin oli hämillään.

– Säterin kanssa ihmeteltiin tilannetta yhdessä. Sekin jo kertoo, että joukkue oli ihan sekaisin.

Sallisen mukaan tunnelma alkoi elokuussa olla jo hieman huolestunut. Sallinen epäilee, että panosten puuttuminen saattoi vaikuttaa otteisiin.

– Mennään otteluihin pelaamaan, mutta sielu ja sydän ei ole mukana. Ollaan tekevinään asioita, Sallinen puhahtaa.

Sallisen mukaan virheistä opittiin. Valmennus kykeni hyvin purkamaan huonot ottelut auki, joten tilanne saatiin oikaistua.

– Oli siinä meillä myös loukkaantumisia, mutta saatiin lopulta kaikki pelaajat takaisin kokoonpanoon sarjakauden alkuun.

Sallisen ja suomalaisvahvistusten aika ei ole Sveitsissä tullut pitkäksi vapaa-ajallakaan.

– Olemme käyneet vierailemassa muissa kaupungeissa. Kävimme myös ’haikkaamassa’ vuorilla olosuhteissa, joita ei juuri Suomessa ole. Kiva ollut tutustua maahan myös toisesta näkövinkkelistä.

Sveitsissä on osattu arvostaa Suomen saavuttamaa MM-kultaa keväältä. Ensimmäisessä kotiottelussa kaikki kentällä olevat suomalaispelaajat kukitettiin.

– Tuskin meillä Suomessa kukitettaisiin ruotsalaisia pelaajia, Sallinen epäilee.

Salliselta jäi elokuun lopussa Espoon 50-vuotisjuhlat väliin. Juhlissa Jeret – Lehtinen ja Sallinen – saivat tunnustuksen espoolaisen jääkiekon lähettiläinä.

Kaverukset saivat Matinkylän Ilmatar-areenalle oman nimikkokaukalon.

– Olisi ollut kiva olla paikalla. Hieno tunnustus ja kunnianosoitus kaupungilta ja kaupungin johtaja Jukka Mäkelältä, Sallinen lausuu selvästi ylpeänä.

Tämän jutun kirjoitushetkellä Sveitsin sarjaa oli pelattu seitsemän kierrosta, ja Biel-Bienne oli sarjataulukossa sijalla 7.

Länsiväylä seuraa kauden aikana Sallisen ammattijääkiekkoilijan arkea Sveitsissä.